Φιλική Ιστοσελίδα

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τα νέα βελτιωμένα αμοιβαία κεφάλαια

Posted by Betman on 19:35

Του Βασίλη Παζόπουλου

Η διαφοροποίηση έχει αποδειχθεί διαχρονικά η πιο επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική. Για τον σκοπό αυτό, το καλύτερο εργαλείο που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να την πετύχει σήμερα, δεν είναι άλλο από τα ETFs.

Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο ETF, δηλαδή τα Exchange Traded Funds (Χρηματιστηριακά Συναλλασσόμενα Κεφάλαια), ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σαν μια συνηθισμένη μετοχή.

Ένα ETF μπορεί να επενδύει σε κλάδους μετοχών ή διάσημους δείκτες, εμπορεύματα ή νομίσματα. Μοιάζει με τις μετοχές των παλιών Ελληνικών Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει να τοποθετηθεί, αλλά διστάζει να εμπλακεί με παράγωγα (futures), μια που δεν υπάρχει μόχλευση. Δηλαδή αν ανέβει 1% ο δείκτης και έχεις αγοράσει, το κέρδος σου είναι 1%. Αντίθετα, αν έχεις πάρει short θέση, δηλαδή έχεις προβλέψει πτώση, χάνεις μόλις 1%.

Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν τη δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ETFs δεικτών, κλάδων και χωρών.

Παραδείγματα

Η εξειδίκευση που υπάρχει σήμερα είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, φιλοσοφίες, τομείς. Μπορεί κάποιος να διαλέξει το ETF που ακολουθεί τον Dow Jones ή τον Nasdaq. Τους δείκτες της μικρής ή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τα πολύτιμα μέταλλα, τις μετοχές των ορυχείων ή της εξόρυξης πετρελαίου. Τον κλάδο της βιοτεχνολογίας ή της υγειονομικής περίθαλψης. Του Real Estate, των μεταφορών, της βιομηχανίας, των τραπεζών κτλ.

Μεγάλη ποικιλία υπάρχει, όπως είναι φυσικό, στις χώρες. Αρκετοί θεωρούν πως υπάρχουν καλές προοπτικές για τη Βραζιλία να πρωταγωνιστήσει φέτος. Πιθανότατα θα επωφεληθεί από τη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλλου του ποδοσφαίρου φέτος, αλλά και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ρωσία που βρίσκεις εξαιρετικά φτηνές μετοχές αυτήν την περίοδο. Το p/e των ρωσικών μετοχών είναι 5, όταν των αμερικάνικων είναι 18. Η Ρωσία έχει ίσως τα καλύτερα μακροοικονομικά δεδομένα από κάθε άλλη χώρα. Ενδεικτικά, το δημόσιο χρέος της ως προς ΑΕΠ είναι μόλις 8!

Ακόμα και στις ελληνικές μετοχές μπορεί να επενδύσει κάποιος, μέσω του Global X FTSE Greece 20 (κωδικός: GREK)
Η διαφορά με τα αμοιβαία κεφάλαια

Τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρονται ακόμα, για τους πιο παραδοσιακούς επενδυτές, αλλά τα ETFs κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Οι βασικότεροι λόγοι είναι:

α) Χαμηλότερο κόστος. Η προμήθεια για την αγορά ή πώληση κάποιου ETF, είναι μόνο η προμήθεια που δίνει κάποιος, όπως όταν αγοράζει μετοχές.

β) Σε αντίθεση με τα Αμοιβαία Κεφάλαια, διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο επενδυτής μπορεί όχι μόνο να παρακολουθεί on-line σε πραγματικό χρόνο, αλλά να δώσει και εντολές για συγκεκριμένη τιμή αγοράς ή πώλησης. Ακόμα και stop loss μπορεί να βάλει.

γ) Τα ιστορικά δεδομένα και τα γραφήματα τους είναι παρόμοια με των μετοχών και των δεικτών. Έτσι μπορεί κάποιος να πάρει τις επενδυτικές του αποφάσεις με βάση την τεχνική ανάλυση αν το επιθυμεί.

δ) Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλομορφία. Υπάρχουν πάνω από 1.500 ETFs που διαπραγματεύονται σήμερα.

ETFs με μέρισμα

Η ανάπτυξη των ETFs που επενδύουν σε μετοχές οι οποίες δίνουν σημαντική μερισματική απόδοση, έχει αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Όταν μια εταιρεία που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο που κατέχει το ETF δώσει μέρισμα, τα χρήματα αποταμιεύονται. Δεν αποδίδονται αναγκαστικά όλα. Η μερισματική απόδοση εξαρτάται από την πολιτική των διαχειριστών.

Το SPDR S&P 500 (κωδικός: SPY) είναι το πιο δημοφιλές ETF που υπάρχει. Είναι το ETF που ακολουθεί την πορεία του δείκτη S&P 500. Αποτελεί ένα από εκείνα που πληρώνουν μέρισμα. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος για το SPY είναι η τρίτη Παρασκευή του τελευταίου μήνα κάθε οικονομικού τριμήνου. Εάν αυτή η ημέρα δεν είναι εργάσιμη, τότε η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος γίνεται μια ημέρα πριν.

Μια δεύτερη στρατηγική είναι η επανεπένδυση των μερισμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Core S&P 500 (Κωδικός: IVV), που επίσης ακολουθεί τον δείκτη S&P 500. Το συγκεκριμένο ETF επανεπενδύει τα μερίσματα που λαμβάνει από τις εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Αυτό σημαίνει πως αν η αγορά είναι ανοδική, το IVV θα έχει ελαφρά καλύτερη απόδοση από το SPY και αντίστροφα.

Το κάθε ETF έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία οι επενδυτές θα πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψη πριν επιλέξουν.

Συμπέρασμα

Είναι γεγονός πως ένας ιδιώτης δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Πολλοί επενδυτές δεν έχουν τους πόρους, την ικανότητα, την εκπαίδευση και την ψυχολογική διάθεση να το επιτύχουν. Άλλοι έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά προτιμούν να μην το πράξουν. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι ο μεγαλύτερος λόγος.
Τα ETFs είναι η ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε μετοχές, ειδικά σήμερα που έχουμε συνθήκες μηδενικού επιτοκίου στα ομόλογα. Για αυτούς που προσδοκούν μια ικανοποιητική απόδοση, αλλά επιλέγουν πιο παθητικό ρόλο.

Βέβαια θέλουν προσοχή και τα ETFs, όπως και οι μετοχές. Πρέπει ανάμεσα σε εκατοντάδες να επιλέξεις τα καλύτερα.

Κυρίως όμως να αναγνωρίσεις την κατάλληλη στιγμή. Η χρονική περίοδος που αγοράζει ή πουλάει κάποιος, είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας επιτυχίας στις χρηματιστηριακές επενδύσεις.

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος και χρηματιστηριακός αναλυτής, με ειδικότητα στις αναπτυγμένες αγορές

* * Όποιος δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην στο Hotel Zafolia, ας γράψει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.com Μπορούμε να του στείλουμε την παρουσίαση που αφορά τις επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές, που έχουν σαν κύριο προσανατολισμό την ασφάλεια του κεφαλαίου και την αξιοπρεπή απόδοση των χρημάτων.

πηγή  :  www.capital.gr

Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips.eu για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

The ultimate soccer betting system !! We managed to increase our initial capital from 1000 € to 197.401,49 € in just 14 months!!! All these happened because we ensured a success rate of 53,31% on an average odd of 2,17 !!! 
Subscribe now to betman-viptips.eu !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες