Φιλική Ιστοσελίδα

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ετοιμάζουν νόμο για το διαδικτυακό στοίχημα

Posted by Betman on 15:31

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και μετά τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είδε μελανά σημεία στον νόμο που καθορίζει τον τζόγο, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το θέμα της αδειοδότησης εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα, υπεγράφη μεταξύ της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και γραφείου που προσφέρει νομικές υπηρεσίες συμφωνία, που αποσκοπεί στην ετοιμασία της νομοθεσίας που θα διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών που θα προσφέρουν στοιχηματισμό από το διαδίκτυο.

Το θέμα και ενώ έπρεπε να κλείσει εδώ και μήνες, και συγκεκριμένα από τον προηγούμενο Μάρτιο, αδικαιολόγητα συνεχίζει να μην έχει επιλυθεί και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε στα τέλη Νοεμβρίου εξηγήσεις με σειρά ερωτημάτων, που απέστειλε στις κυπριακές Αρχές. Τα πιο πάνω δείχνουν ξεκάθαρα με πόση προχειρότητα χειρίστηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση το θέμα του τζόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές έκριναν ένοχη την ελληνική κυβέρνηση για παρατυπίες στον αντίστοιχο νόμο περί στοιχήματος που επέβαλε το 2012, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο.

Ζημιογόνα καθυστέρηση

Η πολύμηνη καθυστέρηση δεν ωφέλησε ούτε την Κυβέρνηση, η οποία στερείται εσόδων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ούτε τις κυπριακές εταιρείες, που προσφέρουν στοιχηματισμό σε πρακτορεία, καθώς η φραγή από την Αρχή Στοιχημάτων δεν επηρέασε τις αδειοδοτημένες στην Ευρώπη εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος. Για να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για την Κλάση Β' το γραφείο που ανέλαβε το έργο, θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως και τα κυπριακά δεδομένα και θα έχει χρόνο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Έπειτα, το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή για συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπών, ενώ μετά θα σταλεί στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Σώματα για έλεγχο. Αφού εγκριθεί, αναμένεται να δοθεί χρόνος ενός μηνός στις εταιρείες για να υποβάλουν αίτηση προς εξασφάλιση άδειας.

Μιλώντας στη «Σ», ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ανδρέας Μωυσέως ανέφερε ότι «όντως υπάρχει μια καθυστέρηση, λόγω των διαδικασιών και των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τη νομοθεσία». Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει δοθεί στο νομικό γραφείο χρόνος δύο μήνες για να αποπερατώσει το νομοσχέδιο και απ' εκεί και έπειτα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, και το θέμα σε λίγους μήνες θα θεωρείται λήξαν.

Πολιτική απόφαση για ΟΠΑΠ

Μεταξύ των προβληματισμών της Κομισιόν, όπως εκφράστηκαν στο πρόσφατο σημείωμα που έστειλε προς τις Κυπριακές Αρχές, είναι η ίση μεταχείριση των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι διατάξεις της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν ως προϋπόθεση για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών τη φυσική παρουσία στο κράτος μέλος-αποδέκτη των υπηρεσιών, επιβάλλουν συγκεκριμένη νομική μορφή με βάση το εθνικό δίκαιο, απαιτούν την εκ των προτέρων συγκατάθεση των Αρχών για τυχόν αλλαγές στη σύνθεση των μετόχων ή απαγορεύουν τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων».

Με απλά λόγια, τα πιο πάνω αφορούν την παρουσία του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει το μονοπώλιο να προσφέρει συγκεκριμένα τυχερά παιχνίδια βάσει της διακρατικής συμφωνίας που υπέγραψε με την Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η Νομική Υπηρεσία του Κράτους διαβεβαίωνε πέρυσι ότι η διακρατική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ είναι υπεράνω οποιουδήποτε ημεδαπού νόμου, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι η Emma Delta Ltd, που εξασφάλισε το 33% των δικαιωμάτων και μαζί τη διαχείριση του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, είναι επενδυτική εταιρεία, που έχει συσταθεί στην Κύπρο σύμφωνα με τον Νόμο περί Εταιρειών, και αναγνωρίζεται και επιβλέπεται από την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, όπως και να έχει, πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία θα ληφθεί από την Κυβέρνηση, η οποία και θα ελέγξει αν θα επανεξετάσει τα δεδομένα με τον ΟΠΑΠ και να αναζητήσει κι άλλες εταιρείες που προσφέρουν συγκεκριμένα τυχερά παιχνίδια, ή θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία της.

Ανανέωση αδειών

Όσον αφορά τις άδειες Κλάσης Α', που αφορά εταιρείες που προσφέρουν στοιχηματισμό σε πρακτορεία σε όλη την Κύπρο, η υποβολή αιτήσεων για ανανέωση της άδειάς τους έχει ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, τέλος του έτους λήγει η άδεια πέντε εκ των δέκα εταιρειών οι οποίες πλήρωσαν πέρυσι μόνο για ένα χρόνο καταβάλλοντας 30.000 ευρώ και άλλα 550.000 ευρώ σαν τραπεζική εγγύηση. Ο κ. Μωυσέως σημείωσε ότι η Αρχή Στοιχημάτων παρακολουθεί τις εταιρείες ως η αρμόδια Αρχή και επεσήμανε ότι βλέποντας τα δεδομένα, υπάρχουν εταιρείες που ενδεχομένως να συγχωνευθούν, ώστε να εξασφαλίσουν μιαν άδεια. Οι υπόλοιπες πέντε εταιρείες πλήρωσαν την άδεια, ισχύει για δύο χρόνια (45.000 ευρώ + 550.000 τραπεζική εγγύηση). Όλες οι αδειοδοτημένες εταιρείες που εξασφάλισαν την άδεια είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Αρχής Στοιχημάτων (nba.com.cy). Όλα τα πρακτορεία που έχουν αδειοδοτηθεί είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένη την άδειά τους.

Επανεξέταση ανταλλακτηρίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ την ίδια στιγμή καλείται να επανεξετάσει το θέμα του ανταλλακτηρίου (Betfair). Αν και ο Περί Στοιχημάτων Νόμος απαγορεύει τη λειτουργία του ανταλλακτηρίου, εντούτοις η εταιρεία βρήκε τις νομικές οδούς διά μέσου των Ευρωπαϊκών Οργάνων και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυπριακή αγορά (εκτός από τα παιχνίδια καζίνο). Η εταιρεία, που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αγορά της Κύπρου, καθώς εδώ πραγματοποιείται το 4% του συνολικού τζίρου της, ενώ για το 2011 τα έσοδα της εταιρείας από την αγορά της χώρας μας κυμάνθηκαν στα 9 εκατομμύρια στερλίνες, προσπάθησε επανειλημμένα και ειδικότερα επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία έναντι ενός σημαντικού αντιτίμου, όμως προσέκρουε σε μη ευήκοα ώτα. Η Κυβέρνηση, αντί να μην επωφελείται από την παρουσία της εταιρείας, μπορεί να την προσεγγίσει και με μια ρύθμιση στη νομοθεσία, το κράτος να εισπράττει ετησίως μερικά εκατομμύρια ευρώ. Χώρες όπως η Ισπανία και η Αυστρία προέβησαν σε ανάλογη ρύθμιση του θέματος.


πηγή  :  www.sigmalive.com

 Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips.eu για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες