Φιλική Ιστοσελίδα

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Καταγγελία της RGA στην Κομισιόν για μονοπώλιο ΟΠΑΠ στα διαδικτυακά

Posted by Betman on 11:49

Επίσημη καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέβαλε χθες η RGA (Remote Gambling Association). Η τελευταία στρέφεται κατά της εν εξελίξει απόπειρας εκχώρησης στον ΟΠΑΠ του μονοπωλιακού δικαιώματος στον διαδικτυακό τζόγο. Ουσιαστικά, η RGA, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων παρόχων τυχερών παιγνίων Διαδικτύου, στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «χρυσώνει» παράνομα την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, εκχωρώντας αποκλειστικά δικαιώματά της. Μάλιστα, το δικαίωμα αυτό παρέχεται χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και χωρίς τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, συντελείται αθέμιτη κρατική ενίσχυση υπέρ του ΟΠΑΠ.

Για την τεκμηρίωση των αιτιάσεών της η RGΑ στην 25σέλιδη καταγγελία της αξιοποιεί κατά κύριο λόγο τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει, δε, ότι ο σχετικός νόμος που ρυθμίζει την αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα (ν. 4002/2011) αναφέρεται σε αδειοδότηση φορέων παροχής τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι πουθενά στην ελληνική νομοθεσία δεν γίνεται λόγος για δικαίωμα (πολύ δε περισσότερο για μονοπώλιο) του ΟΠΑΠ στον on line τζόγο. Σύμφωνα με την καταγγελία: «Το αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διαχειριστεί τα on line παιχνίδια δεν αναφέρεται πουθενά στην ελληνική νομοθεσία ή σε ρυθμίσεις, πριν από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2013» διά της διαδικασίας της Οδηγίας 98/34, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία έχει ήδη εγείρει σοβαρές ενστάσεις. Επίσης, στην καταγγελία αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 45 (1) του νόμου 4002/2011 (σ.σ. το οποίο τώρα τροποποιείται), η παροχή on line τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα είναι αποκλειστικό δικαίωμα της πολιτείας, το οποίο ασκεί μέσω ειδικών αδειοδοτημένων παρόχων». Προστίθεται δε ότι, βάσει του ίδιου νόμου, οι αδειοδοτήσεις θα γίνονταν μέσω διεθνών διαγωνισμών. Αυτές οι προθέσεις μάλιστα καταγράφηκαν και στα Μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα, προβλέποντας έσοδα από μια τέτοια διαδικασία. Τέλος, η RGA, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, αναφέρει ότι στο ενδιάμεσο μεταξύ του ν. 4002 και των τροποποιήσεών του η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση προσωρινών αδειών σε 24 παρόχους τυχερών παιγνίων από το Διαδίκτυο.

Κατά την RGA, το υπολογιζόμενο ύψος της παράνομης κρατικής ενίσχυσης του ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης, αυτό είναι το ποσό που θα εισέπραττε το ελληνικό Δημόσιο από φόρους επί των παιγνίων, επί των κερδών των παρόχων και των παικτών τους, επί των μερισμάτων κ.ό.κ. κατά τη διάρκεια ισχύος της παραχώρησης του εν λόγω μονοπωλιακού δικαιώματος (έως το 2020). Βάση δε για τους υπολογισμούς αυτούς αποτέλεσαν στοιχεία που έδωσε ο ΟΠΑΠ για την αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Η RGA αναφέρει ότι οι καταγγελλόμενες πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζουν σαφώς το άρθρο 107 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ). Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η RGA είχε υποβάλει άλλη καταγγελία αναφέροντας ότι οι ίδιες αποφάσεις παραβιάζουν τα άρθρα 49 και 56 της ΣΛΕΕ. Για καμία από τις δύο καταγγελίες δεν έχει αποφανθεί η Κομισιόν.

πηγή  :  news.kathimerini.gr


Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips.eu για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!! 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες