Φιλική Ιστοσελίδα

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η τελευταία στροφή της κούρσας...

Posted by Betman on 13:02

Στην τελευταία στροφή της κούρσας για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, από την εκκίνηση των 7 διεκδικητών απέμειναν δύο σχήματα.

Απέχουμε πλέον μόλις λίγα 24ωρα από τον τερματισμό και ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της χώρας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όταν θα συνεδριάσει θα αποσφραγισθούν και θα αξιολογηθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Ποιος έχει καταθέσει μεγαλύτερο τίμημα; Πώς διαμορφώνονται τώρα οι ισορροπίες; Τι άλλο θα «μετρήσει» λογικά στον τερματισμό της κούρσας; Τα πράγματα, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και με τις ασφαλείς πληροφορίες της "DEAL", έχουν ως εξής:

Προσφορές κατέθεσαν η Emma Delta Ltd και η Third Point LLC. Η κοινοπραξία της Emma Delta είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Managment Ltd. Κύριοι μέτοχοι τους ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc με 63% (είναι συνιδρυτής του fund PPF) και ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του «τίγρη» Δημήτρη Μελισσανίδη με ποσοστό 33,3%.


Στο συγκεκριμένο σχήμα ύστερα από συμφωνία με τους Τσέχους μπήκε ως επενδυτής και ο Δημήτρης Κοπελούζος μέσω της Helvason. Της εταιρίας δηλαδή που ήταν αρχικά μέλος της κοινοπραξίας όπου συμμετείχαν η γερμανική Gauselmann και η ισραηλινή Ptaytech.

Μαζί με τον Μελισσανίδη συμμετέχει και η ιταλική Lottomatica, ο «γίγαντας» όπως χαρακτηρίζεται της ευρωπαϊκής αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Τα ονόματα που αναφέρουμε και πιθανώς και άλλα συμπεριλαμβάνονται στην προσφορά που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αντίπαλος του συγκεκριμένου σχήματος μια... έκπληξη. Η Third Point LLC. Το αμερικανικό fund με επικεφαλής τον Αμερικανό επενδυτή Ντάνιελ Λεμπ ο οποίος έχει μια προσωπική περιουσία ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εν μέσω της κρίσης κέρδισε 500 εκ. δολάρια από την επένδυση του σε ελληνικά ομόλογα.

Πρόκειται για έκπληξη, γιατί αρχικά η Third Point εφέρετο να είχε αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του Οργανισμού καθώς δεν παρέστη ούτε καν στη σχετική παρουσίαση του project της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Τι μεσολάβησε και επανέκαμψαν οι Αμερικανοί;

Πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους αλλά και από την αγορά επιμένουν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης και η Intralot πρόκειται να συμπορευτούν με την Third Point. Στο παρελθόν είχε γίνει γνωστό ότι μεταξύ των δυο εταιριών ή συγκεκριμένα μεταξύ του fund και του Κόκκαλη υπήρξε επαφή. Ο Έλληνας επιχειρηματίας τις τελευταίες μέρες βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί η «συμμετοχή» του Κόκκαλη και η συνεργασία του με την Third Point, αυτό θα συμβεί αρκετά αργότερα καθώς το όνομα του Κόκκαλη και της Intralot δεν αναφέρεται στην προσφορά που κατέθεσαν οι Αμερικανοί. Κι αυτό για ευνόητους λόγους. Η συμμετοχή του Κόκκαλη και η πιθανή νίκη του στο διαγωνισμό θα σήμαινε την απαρχή νέων σημαντικών αντιδράσεων, μετά από όσα έχουν προηγηθεί με τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, την υποστήριξη που του παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και την προνομιακή σχέση που είχε εδώ και χρόνια με τον ΟΠΑΠ.

Ο Κόκκαλης, εάν η Third Point έχει ελπίδες να κερδίσει το διαγωνισμό, θα «παίξει μπάλα» μετά μαζί της.

Βέβαια, δεν αποκλείεται το θέμα Κόκκαλη να είναι ακόμα «ανοικτό». Οι τοποθετήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Intralot, κ. Αντωνόπουλου, (διάβασε σελίδα 10) σαφώς και «θολώνουν» τα νερά.

Ενδεχομένως, η ύπαρξη στο διαγωνισμό της Third Point να σχετίζεται και με το υπό δημιουργία fund Third Point HeHenic Recovery Fund που ετοιμάζει ο Αμερικανός επενδυτής Ντάνιελ Λεμπ, και να αποτελεί τον προπομπό του ενδιοκρέροντός του για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης - η Third Point έχει συμμετοχή στην Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη.
Αν και σημαντικό ρόλο θα παίξει το τίμημα στην ελληνο-τσεχική σύγκρουση με τους Αμερικανούς υπάρχει φαβορί.

Σε κάθε περίπτωση το σχήμα της Emma Delta θεωρείται ισχυρότερο, τόσο σε κεφαλαιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας που εγγυάται η συμμετοχή της Lottomatica. Ο διεθνής κολοσσός αποτελεί τον άσο στο μανική του Δημ. Μελισσανίδη.

Η Lottomatica ελέγχεται σε ποσοστό 54% από την οικογένεια De Agostini και έχει δραστηριότητες σε 119 χώρες με τζίρο 3,8 δισ. ευρώ και EBITDA ύψους 1,03 δισ. ευρώ .

Το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει ευχαριστημένο από την κατάθεση δύο προσφορών για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ και το ζητούμενο είναι πλέον εάν αυτές θα καλύψουν το στόχο του ελληνικού δημοσίου που, αν και η αξιολόγηση του τιμήματος δεν έχει ακόμα επισήμως εκτιμηθεί, φτάνει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στα 500-700 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, με βάση το κλείσιμο το Χ.Α. η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες τις τελευταίες μέρες προεξοφλούσαν τη συμμετοχή δύο το πολύ τριών σχημάτων στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Πάντως, ούτως ή άλλως, η αποχώρηση της BC Partners και της κινεζικής Fosun International (φέρονταν να συζητούν μεταξύ τους) αποτελούν μια έκπληξη.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ AEGEAN

Ο όμιλος Μελισσανίδη είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες πετροχημικών στην Ελλάδα, ενώ η δραστηριότητά της στη ναυτιλία αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς διαθέτει τον μεγαλύτερο εφοδιαστικό στόλο σε όλον τον κόσμο. Σήμερα η Aegean Oil ελέγχει πάνω απά 600 πρατήρια καυσίμων σε όλη την χώρα και πωλεί πάνω από το 10% της βενζίνης που διακινείται στην Ελλάδα. Θεωρείται πρώτο όνομα στην παγκόσμια ναυτιλία, με 60 πλοία εφοδιασμού καυσίμων, ενώ έχει 20 σταθμούς ανεφοδιασμού σκαφών σε στρατηγικά θαλάσσια περάσματα (Παναμάς, Γιβραλτάρ, Σιγκαπούρη, Πράσινο Ακρωτήρι κ.α.).
Εισηγμένος και στην Wall Street ο ναυτιλιακός «βραχίονας» του ομίλου σημειώνει σημαντικές αποδόσεις κόντρα στην οικονομική κρίση, ενώ συνεχώς επεκτείνεται με νέες επενδύσεις.

JIRI SMEJC

Ο δραστήριος Τσέχος συνιδρυτής του fund PPF, ο οποίος συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, Jiri Smejc, θεωρείται πλέον ένας «παγκοσμιοποιημένος» επιχειρηματίας με ισχυρές διασυνδέσεις και παρουσία από τη Μ. Βρετανία ως την Ανατολική Ασία. Ο 40χρονος διατηρεί στενούς δεσμούς με το ρωσικό επιχειρηματικό στερέωμα, καθώς το PPF συμμετέχει στη Nomos Bank και σε ρωσικές εταιρίες εξορύξεων. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Φυσική και ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992. Έναν χρόνο αργότερα έλαβε την θέση του CEO της εταιρίας PUFF Consulting, ενώ το 1995 διετέλεσε διευθυντής πωλήσεων στην Middle Europe Finance ως trader χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Το 2004 εντάχθηκε στην PPF Group NV και το 2005 έγινε μέτοχος της με συμμετοχή 5%.

DANIEL LOEB

Ο ιδρυτής του fund Third Point, Daniel Loeb, ο οποίος πέρυσι κέρδισε 500 εκατ. δολ. ποντάροντας στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στο κλαμπ των 1.458 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη. Ο εβραϊκής καταγωγής δίχρονος Αμερικανός διαχειρίζεται 8,8 δισ. δολάρια, ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολ.

Απόφοιτος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Columbia, πριν δημιουργήσει την δική του επενδυτική εταιρία, την Third Point, είχε εργαστεί στην Citicorp ως πωλητής ομολόγων υψηλού κινδύνου. Είχε προηγηθεί η θητεία του στην Jefferies &Company, όπου σε ηλικία μόλις 29 ετών διαπίστωσε πως ορισμένοι τίτλοι που είχε εκδώσει η Drexel άξιζαν περισσότερο από ότι αποτιμώντο. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια, από πατέρα μεγαλοδικηγόρο, μητέρα ιστορικό, ενώ θεία του ήταν η δημιουργός της κούκλας Barbie και της εταιρίας παιχνιδιών Mattel, Ρουθ Χάντλερ.

πηγή  :  DEAL NEWS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site