Φιλική Ιστοσελίδα

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το μπλόκο στην ΕΕΕΠ και οι παλινωδίες του κράτους

Posted by Betman on 12:30

Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του SentraGoal την περασμένη Παρασκευή όταν και γράψαμε πώς η απάντηση του προέδρου της ΕΕΕΠ κ. Ευγένιου Γιαννακόπουλου στο συνέδριο για το Gaming που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, «Θα σεβαστούμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία», ήταν το μήνυμα πώς η ΕΕΕΠ δεν πρόκειται να ζητήσει τις διώξεις των εταιριών από τη στιγμή που έφτασε έγγραφο από την Κομισιόν για παράβαση των διαδικασιών.

Το απόγευμα της Δευτέρας πράγματι η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων απάντησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκείνη το παρέλαβε την Τρίτη όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που παρουσιάζει το SentraGoal) και από εδώ και πέρα θα τρέξουν 3 μήνες που προβλέπει η διαδικασία και ακολούθως θα δοθεί ένας μήνας σε όποια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμεί να κάνει παρατηρήσεις. Σε αυτό το διάστημα η ΕΕΕΠ αναστέλλει κάθε κίνησή της και η κατάσταση επιστρέφει στην προγενέστερη κατάσταση, προφανώς και εν αναμονή πρωτοβουλιών που εκτιμάται ότι θα λάβει η κυβέρνηση για να φτιάξει ένα υγιές και αποδοτικό, από πλευράς φόρων, περιβάλλον.

Η ΕΕΕΠ, μέσω του κ. Γιαννακόπουλου προσπαθεί να εξηγήσει γιατί πήρε την απόφαση της 8η Νοεμβρίου για εκδίωξη όλων των εταιριών που δεν έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς με τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε και τόνισε πώς όλα αυτά πηγάζουν από το νόμο και απλά εφαρμόζει το τα ισχύοντα. Αυτό που είναι σημαντικό από την απάντηση έχει να κάνει με το επείγον που θέτει η Επιτροπή επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους για το ανεξέλεγκτο παιχνίδι σε άγνωστους ιστότοπους, μη αδειοδοτημένους, από νεαρά άτομα και ζητάει ουσιαστικά από την Κομισιόν να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Η επίκληση των κινδύνων για ανηλίκους

«Η παράγραφος 7 του άρθρου 9 της Οδηγίας αναφέρει ότι: "Οι παράγραφοι 1 έως 5 δεν εφαρμόζονται όταν ένα κράτος μέλος για επείγοντες λόγους που σχετίζονται με σοβαρή και απρόβλεπτη κατάσταση που αφορά την προστασία της υγείας προσώπων και ζώων, την προστασία των φυτών ή την ασφάλεια και, για τους κανόνες σχετικά με τις υπηρεσίες, με τη δημόσια τάξη και δη με την προστασία των ανηλίκων, πρέπει να εκπονήσει σε ιδιαίτερα σύντομη προθεσμία τεχνικούς κανόνες για να τους εγκρίνει και να τους θέσει σε εφαρμογή αμέσως, χωρίς να είναι δυνατές οι διαβουλεύσεις."

Ενώ κατά πρόσφατες δημοσιεύσεις και εκτιμήσεις, στην Ελλάδα είναι προσβάσιμοι και λειτουργούν 200 περίπου ιστότοποι προσφοράς υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, μία προέρευνα της Αρχής στο διαδίκτυο κατέδειξε ότι οι ιστότοποι αυτοί είναι περισσότεροι από 400, με τάση αύξησης. Η παροχή και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από τους ιστότοπους αυτούς πραγματοποιείται χωρίς να προκύπτει η δυνατότητα προληπτικού εντοπισμού και αποκλεισμού των ανηλίκων.

Αυτό, σε συνδυασμό με την διαπιστούμενη μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ιστοτόπων που δραστηριοποιούνται και το ενδεχόμενο αυτοί να αυξάνονται περαιτέρω ανεξέλεγκτα, υποδηλώνει την ύπαρξη ενός αγνώστου μεγέθους κινδύνου, στον οποίο εκτίθενται οι ανήλικοι πολίτες. Τα παραπάνω, με υπόβαθρο τη μεγάλη περικοπή των εισοδημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, την οποία διέρχεται η χώρα, και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, κυρίως στις νεότερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού, καθιστούν το φόβο να καταφεύγουν ανήλικοι σε τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου έντονα βάσιμο, τη δε πιθανότητα, αυτή η δραστηριότητα να αυξάνεται, τόσο από πλευράς παιζόμενου χρήματος όσο και από πλευράς αριθμού συμμετεχόντων, ιδιαίτερα ισχυρή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για φαινόμενο που ισχύει υπό συνήθεις συνθήκες και μπορεί να αντιμετωπισθεί με διαφορετικά μέτρα αλλά για κατάσταση ενδεχομένως ραγδαία διαμορφούμενη με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες, που επιβάλλει επείγουσες ενέργειες προστασίας. Υπό αυτά τα δεδομένα και τις ενδείξεις, υφίστανται οι αντικειμενικές συνθήκες, ώστε να δικαιολογείται η προσφυγή στην διαδικασία της παραγράφου 7 του άρθρου 9 της Οδηγίας».

Οι παλινωδίες του κράτους

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες και μία ανάλογη ενημέρωση απευθείας από την ΕΕΕΠ που θα δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι εταιρίες που αποχώρησαν και φυσικά τι θα πράξει το κράτος. Προσέξτε την παράνοια. Ενώ τον Αύγουστο του 2011, είχε ψηφίσει το νόμο 4002 για ρύθμιση της αγοράς παιγνίων και αδειοδότηση εταιριών, τον Νοέμβριο συμφώνησε με τον ΟΠΑΠ και του πήρε κοντά στα 935 εκ. ευρώ (τα 575 εκ ευρώ για τα Vltʼs (φρουτάκια) και τα υπόλοιπα 360 εκ ευρώ για την επέκταση του μονοπωλίου στο έδαφος μέχρι το 2030 και το ιντερνετικό στοίχημα μέχρι το 2021), κάτι που υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2011, στις 13 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά δηλαδή (!!!) ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου με την Υπουργική απόφαση 1248, έφτιαξε το μεταβατικό καθεστώς για την υπαγωγή των εταιριών.

Σήμερα, 12 μήνες μετά είδε το φως της δημοσιότητας ένα ντραφτ νόμου με δημιουργό το ΤΑΪΠΕΔ, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν η κατάργηση του μεταβατικού καθεστώτος, άρα το κράτος έλεγε στις 24 εταιρίες που εκείνο τους έδωσε το δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν να φύγουν (!!!), μιλούν για μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, το οποίο ο οργανισμός είναι απόλυτος ότι θα διεκδικήσει με κάθε μέσο όπως δηλώνουν κορυφαία του στελέχη και το κράτος, το ίδιο είναι ως μηχανισμός όσο και αν αλλάζουν τα πρόσωπα, αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει στην αγορά και πόσο εύκολα θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και να εισπράξει φόρους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες