Φιλική Ιστοσελίδα

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τυχερά παιχνίδια και εθνική οικονομία

Posted by Betman on 13:14

Δεν επηρεάστηκε από την οικονομική ύφεση ο ΟΠΑΠ και η πτώση 5% στα έσοδα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 δείχνει ισχυρή αντοχή. Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 132 εκατ. και προβλέπονται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια του 2012. Το ύψος των κερδών δεν αποτυπώνεται στην τιμή της μετοχής που έχει υποχωρήσει στα 4.3 ευρώ με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία να ανέρχεται περίπου στα 1.4 δις ευρώ δηλαδή στα καθαρά προ φόρων κέρδη μιας διετίας. Με 500 εκατ. ετήσια κέρδη συνολική πραγματική αξία της εταιρείας υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ , δηλαδή στο 20πλάσιο των ετήσιων κερδών. Λόγω μονοπωλίου η πραγματική αξία ξεπερνάει κατά 30 φορές τα κέρδη χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση των κερδών από τα φρουτάκια και τα λαχεία , όπως το Ξυστό.

Πρέπει να προστεθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια μείωσης των μισθών που σήμερα κινούνται σε αστρονομικά ύψη αφού δίνονται και μισθοί που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα εκτιμάται ότι το κόστος συντήρησης, τεχνολογικού εξοπλισμού,και συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι τουλάχιστον το τριπλάσιο της πραγματικής τιμής και επομένως τα περιθώρια αύξησης των κερδών μέσα από προσαρμογή του κόστους στα πραγματικά δεδομένα είναι τεράστια.

Να σημειωθεί ότι το 1992 πουλήθηκε σε ξένο όμιλο η ΑΓΕΤ με ετήσια κέρδη 7 δις δραχμές στο ποσό των 120 δις δραχμών, χωρίς η εταιρεία να κατέχει μονοπώλιο και χωρίς να έχει προικοδοτηθεί η εταιρεία με άλλα προϊόντα όπως συμβαίνει με τα φρουτάκια και το Ξυστό που αναμένεται να διπλασιάσουν τα κέρδη. Το σενάριο πώλησης του ποσοστού του 30% του ΟΠΑΠ με 2 δις ευρώ αποτελεί οικονομική επιλογή μπανανίας ενώ τα σενάρια που θέλουν και χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στα τεράστια κέρδη της εταιρείας που θα αποτελεί την επόμενη μέρα ιδιωτικό μονοπώλιο γυρίζουν τη χώρα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του valuebet η πραγματική αξία του 30% του δημοσίου που σήμερα παίρνει ετήσιο μέρισμα ύψους 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται γύρω στα 4 δις ευρώ ενώ με τα φρουτάκια και το Ξυστό και η αξία του 30% μπορεί να ξεπεράσει τα 7  δις ευρώ καθώς τα ετήσια καθαρά κέρδη του συνόλου της εταιρείας από τα 500 εκατ. κέρδη θα αγγίξουν το 1 δις ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αγνοεί πλήρως τις χρηματιστηριακές τιμές επειδή αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομία. Τόσο όταν  φουσκώνουν όσο και όταν καταρρέουν οι μετοχές οι εξελίξεις αυτές έχουν στόχο στο κέρδος μέσα από την έντονη διακύμανση και όχι την πραγματικότητα και την  παραγωγή. Ο στόχος που πρέπει να κλειδώνουν για να κάνουν ρεαλιστικούς και επικερδείς υπολογισμούς τα οικονομικά επιτελεία είναι τα πραγματική κέρδη και οι προοπτικές. Θεωρητικά μπορεί τα κέρδη του ΟΠΑΠ να μειωθούν στο μέλλον αλλά αυτό ισχύει για όλες τις δραστηριότητες και οικονομική πολιτική που παρακάμπτει την πραγματικότητα στη λογική του αύριο βλέπουμε είναι καταστροφική. Μια οικονομία πρέπει να φροντίζει έγκαιρα ώστε να μην μπει σε κατάσταση πανικού, αλλά όταν αυτός ο πανικός έρθει δεν πρέπει να γίνουν τα  λάθη που θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα.

Αν σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατείχε το 100% του ΟΠΑΠ με ετήσια κέρδη 1 δις ευρώ θα είχε ένα τεράστιο χαρτί στα χέρια του από πλευράς εσόδων ακόμα και στη ζώνη του ευρώ. Όπως έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο από την αγορά τυχερών παιχνιδιών σαν μέτοχος κερδίζει ελάχιστα ,μόλις 200 εκατ ευρώ ετησίως και απαιτείται ολική της υπάρχουσας αποικιακής και ολιγαρχικής πολιτικής που θα φέρει έσοδα και από το διαδίκτυο μέσα από ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Οι πολιτικοί του τόπου πάντα έδιναν τα πάντα στο ξένο  κεφάλαιο και στους εγχώριους επιστάτες του όμως οι συνθήκες επιβάλουν άμεσα επιστροφή στην πραγματική οικονομία διαφορετικά σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα μπει στο μονοπάτι που δεν θα έχει ομαλή επιστροφή.

Το δεδομένο είναι ότι η ελληνική οικονομία σαν μέτοχος έχει  ελάχιστα έσοδα από την αγορά τυχερών παιχνιδιών και πρέπει να βρεθούν οι φόρμουλες που θα τα ανεβάσουν στα πραγματικά επίπεδα με βάση το συνολικό έσοδο που έχει η αγορά επίγεια και διαδικτυακή. Στην περίπτωση που γίνει αυτή η προσαρμογή είτε με πλήρη κρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, είτε με πλήρες άνοιγμα της αγοράς  το κράτος από τα 200 εκατ. ευρώ θα ανεβάσει το ετήσιο έσοδο του κατά 1 δις.

Από την πλευρά του ο ξένος παράγοντας μάχεται για να διατηρήσει η να ενισχύσει τις θέσεις του στη σημερινή αγορά. Οι δανειστές μας θεωρούν ιδανικό σενάριο να έχουν το μονοπώλιο και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το 66% που κατέχουν σήμερα η το 95% που θα κατέχουν στο μέλλον. Παράλληλα θα κερδίσουν ιλιγγιώδη ποσά από τα φρουτάκια και το Ξυστό μέσα από τον έλεγχο του ΟΠΑΠ ενώ κάποιοι πολιτικοί μας θέλουν να τους μειώσουν και το φόρο , λες και οι ξένοι θα επενδύσουν κεφάλαια που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι ξένοι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους και δουλειά των Ελλήνων πολιτικών δεν είναι να εξυπηρετούν η να διαπλέκονται με τους εγχώριους και ξένους κερδοσκόπους αλλά να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

Αναζητείται λοιπόν μια ανεξάρτητη εθνική πολιτική στη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών και αν η ΟΠΑΠ ΑΕ , οι προμηθευτές της η και κάθε άλλος παράγοντας της αγοράς κοντράρει αυτή την εθνική πολιτική πρέπει να βάζει λουκέτο μέσα σε ένα βράδυ όπως προβλέπεται για όλες τις εχθρικές ενέργειες κατά των συμφερόντων της χώρας. Υποταγή της χώρας και του δημοσίου συμφέροντος  σε κρατικές, ημικρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και τα πέριξ αυτών συνιστά παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και  μετατροπή της Ελλάδας σε μια μπανανία που ξεπουλάει τα πάντα για να κερδίσει λίγο χρόνο.

ΥΓ Οι λίγοι μ#$@κες που έχει αυτή η χώρα πήραν είδηση τη σφαγή που γίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία για το μοίρασμα και τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών μετά το καθεστώς της χρεοκοπίας. Πέρσι στη μάχη ήταν και η Γαλλία που αποσύρθηκε λόγω .. Στρος Καν. Μόνο ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά ΜΜΕ δεν πήραν είδηση αυτό που γίνεται επειδή ούτε ο λαός , ούτε οι δημοσιογράφοι είναι μ#@$!@#κες. Βάλτε και το καφάσι με τα κεράσια στην κορυφή της τούρτας που είναι η πρόταση για μείωση των φορολογιών δήθεν για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία και κάντε τη σούμα. Φτάσαμε στο σημείο να αποκαλούμε  και επενδυτές αυτούς που θα ελέγχουν μέχρι και μονοπωλιακά την ελληνική βιομηχανία του τζόγου, δεν έχει τέλος αυτός ο κατήφορος...



πηγή  :  valuebet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες