Φιλική Ιστοσελίδα

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις

Posted by Betman on 12:10

















Τις υψηλότερες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ και παρά την μικρή υποχώρηση που παρατηρήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην έκθεση της ΤτΕ οι μέσες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις στη χώρα μας διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2012 σε 4,79%, όταν την ίδια περίοδο στην Κύπρο, που ακολουθεί, ήταν 4,28%, στην Πορτογαλία 3,75%, ενώ στο Βέλγιο που είναι και οι χαμηλότερες το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 0,88%.

Μάλιστα το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε  διαμορφωθεί σε4,88%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο σημείο που βρέθηκε το επιτόκιο εντός ευρώ ήταν το 5,37%, ενώ στις αρχές του 2011 είχε διαμορφωθεί στο 3,68%.

Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας στην Ελλάδα το 2011 αποδίδεται στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων να συγκρατήσουν την απόσυρση των καταθέσεων, με δεδομένες τις δυσχέρειες άντλησης πόρων μέσω των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίων αλλά και την ανάγκη να υποκατασταθεί προοδευτικά η χρηματοδότηση που λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η διαφορά επιτοκίου μεταξύ Ελλάδος και ζώνης του ευρώ διευρύνθηκε σταδιακά στις σημαντικότερες κατηγορίες καταθέσεων το 2011, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών εντάθηκαν προοδευτικά. Ωστόσο, η εν λόγω διαφορά περιορίστηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στη σημαντικότερη εγχώρια κατηγορία καταθέσεων, δηλ. στις καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από τα νοικοκυριά, αν και το ονομαστικό επιτόκιο αυτής της κατηγορίας καταθέσεων στην Ελλάδα παρέμεινε το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ

Τα πραγματικά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, τα οποία από το Μάιο του 2011 καταγράφουν θετικές τιμές σε όλες τις κατηγορίες, αυξήθηκαν σημαντικά το 2011, κατά 274-401 μονάδες βάσης (ανάλογα με το δικαιούχο και τη διάρκεια), γεγονός που ―πέραν της προσπάθειας να προσελκυστούν καταθέσεις― αντανακλά και τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι, αν οι προσδοκίες για μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού που επικρατούσαν είχαν πραγματοποιηθεί, η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Τα πραγματικά επιτόκια των καταθέσεων διάρκειας μίας ημέρας διατηρήθηκαν σε αρνητικό επίπεδο. Τον Ιανουάριο του 2012 τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκαν σε πραγματικούς όρους στις περισσότερες κατηγορίες, ενώ εκείνα των καταθέσεων διάρκειας μίας ημέρας υποχώρησαν ελαφρά.

epi
πηγή  :  fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες