Φιλική Ιστοσελίδα

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Τι κάνουμε όταν μειώνεται το κεφάλαιο

Posted by Betman on 15:36

Του Βασίλη Παζόπουλου*

Πόσα χρήματα έχετε τη πολυτέλεια να χάσετε;

Ποια είναι η μέγιστη ζημιά που μπορείτε να αντέξετε προτού σταματήσετε;

Αυτά είναι ίσως τα πρώτα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσετε προτού αρχίσετε το trading.

Είναι απαραίτητο να έχετε μια σαφή ιδέα, επειδή το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε είναι να διακινδυνέψετε χρήματα που χρειάζεστε για ζωτικής σημασίας πράγματα.

Διαχείριση ρίσκου και διασπορά κινδύνου

Η εμπειρία δείχνει πως μόλις οι traders φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο άνεσης χειρισμού ενός συστήματος, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που τους λείπει είναι μια  προσέγγιση της χρηστής διαχείρισης του ρίσκου. Μόλις το αντιληφθούν, τροποποιούν τις στρατηγικές τους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη διαχείριση.

Ακόμα και ο πιο οξυδερκής μπορεί να υποπέσει σε σφάλματα. Αν όμως διακινδυνεύσει ολόκληρο το κεφάλαιο του σε μία μόνο επενδυτική επιλογή μπορεί να υποστεί σημαντική ζημιά και να εγκαταλείψει άδοξα το παιχνίδι, πριν προλάβει να δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου η στρατηγική του.

Από την στιγμή λοιπόν που η διαχείριση ρίσκου είναι τόσο κρίσιμος παράγοντα, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Ο ορισμός το αναφέρει ως το πόσο του κεφαλαίου που θα ρισκάρετε στην επόμενη συναλλαγή. Εξετάζει το σύνολο του επενδυτικού λογαριασμού, εφαρμόζει τους κατάλληλους μαθηματικούς τύπους, σας επιτρέπει να γνωρίζετε το ακριβές ποσό που θα κινδυνέψετε να χάσετε.

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων βασίζεται σε ένα πράγμα μόνο : την απόδοση του λογαριασμού ή όπως λένε οι οικονομολόγοι, την καμπύλη των ιδίων κεφαλαίων.

Άλλο το σύστημα και άλλο η διαχείριση ρίσκου 

Πολλοί traders μπορούν με ενθουσιασμό να περιγράψουν λεπτομέρειες της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους στην χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που μπορούν να περιγράψουν την στρατηγική τους που αφορά την διαχείριση ρίσκου.

Παρόλα αυτά όλοι χρησιμοποιούν κάποια μορφή διαχείρισης χρημάτων, έστω ασυνείδητα και αποσπασματικά, βασιζόμενοι στην εμπειρία τους. Μερικοί κάνουν αόριστες αναφορές που συνίστανται στην τακτική να διακινδυνεύσουν ένα συγκεκριμένο ποσοσό του κεφαλαίου τους σε κάθε κίνηση. Άλλοι βασίζονται στη διαίσθηση τους για το πότε πρέπει να αυξήσουν το μέγεθος της θέσης τους.

Διαφορετικές στρατηγικές και συστήματα συναλλαγών απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των χρημάτων. Σημαντικός παράγοντας είναι ο ψυχολογικός, η ανοχή στον κίνδυνο. Όταν βλέπουν το κεφάλαιο τους να υποχωρεί αρκετά, αναπόφευκτα επηρεάζεται η ικανότητα τους να πειθαρχήσουν στην στρατηγική που έχουν χαράξει.

Που ;

Οι αρχές διαχείρισης πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε μορφή χρηματιστηριακών συναλλαγών. Από intraday traders μέχρι μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Δεν έχει σημασία τι χρηματιστηριακά προϊόντα επιλέγονται.

Αν κερδίσει ο trader από μια συναλλαγή 1000 ευρώ, έχει σημασία από πού προήρθαν ;

Φυσικά και όχι. Αυτά τα 1000 ευρώ αξίζουν εξίσου, είτε προέρχεται από ένα future πετρελαίου, είτε από τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ή της Google.

Πότε ;

Στην ερώτηση πότε πρέπει να αρχίσει ένας trader να εφαρμόζει τεχνικές διαχείρισης χρημάτων, η απάντηση είναι μονολεκτική : χθες.

Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των χρημάτων, θα πρέπει να είναι ένα συνειδητό μέρος της προετοιμασίας, πριν ακόμα γίνει η πρώτη συναλλαγή.

Αν δεν έχετε ξεκινήσει την διαδρομή σας στον χώρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καλό είναι να μάθετε τουλάχιστον τα βασικά πριν κάνετε την πρώτη σας πράξη. Αν έχετε ήδη προχωρήσει στο trading, κάντε μία παύση και μάθετε τώρα. Καλύτερα αργά, παρά ποτέ !

Ποιος ;

Αυτή η ερώτηση έχει μία άμεση απάντηση : εσείς οι ίδιοι. Δεν έχει σημασία αν είστε άντρας ή γυναίκα, ευρωπαίος ή ασιάτης, κάτοχος διδακτορικού ή απόφοιτος δημοτικού.

Κάθε αγοραπωλησία εμπεριέχει μια διαχείριση χρημάτων, έστω και αν γίνεται υποσυνείδητα. Η απόφαση για το πόσα συμβόλαια θα αγοράσει ή πόσα χρήματα θα ρισκάρει σε μία κίνηση, συνήθως γίνεται εμπειρικά από τον επενδυτή.

Καλύτερα αυτή την εμπειρία που έχετε να την μαθηματικοποιήσετε. Έτσι θα την εφαρμόζετε καλύτερα και πιο πιστά, αποβάλλοντας τις καταστροφικές συναισθηματικές επιδράσεις που είναι ανθρώπινο να σας επηρεάσουν.

Πως ;

Αυτή είναι ίσως η μόνη ερώτηση που δεν έχει την ίδια απάντηση για όλους.

Ο τρόπος εφαρμογής και η επιλογή των κανόνων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου το πόσο επιθετικός ή συντηρητικός είναι ο επενδυτής.

Οι στόχοι σας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως και η ανοχή σας στον κίνδυνο. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι πως τα μοντέλα και οι τεχνικές, πρέπει να έχουν επαληθευτεί.

Συμπέρασμα 

Σαν ρίσκο ονομάζουμε την τυχαιότητα όπου μπορούμε να υπολογίσουμε τις πιθανότητες. Αντίθετα, σε συνθήκες αβεβαιότητας δεν είναι μετρήσιμες. Δεν μετράει μόνο ο υπολογισμός, αλλά η δημιουργική εκτίμηση, η φαντασία, η διαίσθηση, η εμπειρία.

Η σωστή διαχείριση ρίσκου ποτέ δεν υπαγορεύει πού να αγοράσουμε ή πού να βγούμε από τις αγορές. Οι τακτικές του trading δεν πρέπει να συγχέονται με τις μεθόδους διαχείρισης.

Με την κατάλληλη διασπορά κινδύνου, η εσφαλμένη κρίση ή η ατυχία δεν θα επηρεάσει σημαντικά το κεφάλαιο. Οι έμπειροι traders γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια αποτελεσματική μέθοδος που καθορίζει και αξιολογεί τον κίνδυνο. Διαφυλάσσουν το κεφάλαιο τους, ακόμα και αν το σύστημα που ακολουθούν αποτυγχάνει.

Ως καπετάνιος του οικονομικού σκάφος σας, θα πρέπει να πλοηγηθείτε σε όλες τις διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές. Αν θέλετε να αποφύγετε τα άσχημα αποτελέσματα, είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθείτε με επαγγελματικό τρόπο στις επενδύσεις.

Η άγνοια δεν είναι ευτυχία. Η άγνοια σημαίνει πόνο και φτώχεια στον κόσμο των επενδύσεων.

 * Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com). 

πηγή  :  www.liberal.gr

Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

The ultimate soccer betting system !! We increased our initial capital from 1000 € to 197.401,49 € in just 14 months!!! All these happened because we ensured a success rate of 53,31% on an average odd of 2,17 !!! 
Subscribe now to betman-viptips !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες