Φιλική Ιστοσελίδα

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Αιμορραγία 300 εκατ. στα κρατικά ταμεία με υπαιτιότητα ΕΕΕΠ

Posted by Betman on 11:36

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Λύση στο αδιέξοδο που προκάλεσαν προσωπικές επιλογές και αυθαίρετες πολιτικές αναζητά η κυβέρνηση για το θέμα των VLTs του ΟΠΑΠ.

Η αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των VLTs και οι προδιαγραφές που θεσπίστηκαν από τη νέα διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ), της Αρχής που εποπτεύει στο σύνολο της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, κατέστησαν στην πράξη την επένδυση του ΟΠΑΠ οικονομικά μη βιώσιμη και αδύνατον να υλοποιηθεί , με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να ανακοινώσει την αναστολή του έργου. Οι μονομερείς, καθώς δεν προηγήθηκε ούτε μια τυπική διαβούλευση με την εταιρεία, και συνάμα αυθαίρετες αυτές ενέργειες της Επιτροπής προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης καθώς αυτόματα η αναστολή του project των VLTs αποστερεί από τα δημόσια ταμεία έσοδα 260 εκατ. ευρώ κατ΄ ελάχιστον για την περίοδο 2015-2016, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές!

Πρόκειται για δημόσια έσοδα τα οποία θα προέλθουν από τη φορολόγηση των VLTs (παιγνιομηχανήματα) καθώς θα φορολογούνται ετησίως με συντελεστή 30% στα μεικτά έσοδα (GGR), χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα που θα προέλθουν από τις προσλήψεις νέου προσωπικού για τη λειτουργία τους, από τη μίσθωση των νέων καταστημάτων, τα διαφημιστικά έσοδα από την προβολή τους και γενικότερα τα πολλαπλασιασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την απόφαση του ΟΠΑΠ να αναστείλει την επένδυση λόγω των αποφάσεων της Επιτροπής Παιγνίων προκάλεσε ένα οδυνηρό reality check στην κυβέρνηση (υπό το φως και των χειρισμών του τέως ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη) που υπό την απειλή απώλειας "βέβαιων” φορολογικών εσόδων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο αναζητά πλέον λύση να αρθεί το αδιέξοδο και να αποδοθούν ευθύνες.

Η υπόθεση διαθέτει έντονο παρασκήνιο και μεγάλο βάθος: με πρωτοβουλίες του κ. Βαρουφάκη, "ξηλώθηκε” η προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων και προωθήθηκε από τον τέως ΥΠΟΙΚ να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου ο κ. Αντώνης Στεργιώτης, γνωστός για τη θητεία του στο Καζίνο Λουτράκι. Κατά την ακρόαση του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Στεργιώτης είχε προαναγγείλει (http://www.capital.gr/story/2294164) την κατεπείγουσα επανεξέταση του Κανονιστικού Πλαισίου των VLT’s, κάτι που έπραξε μερικές εβδομάδες αργότερα, συνθέτοντας και συμπληρώνοντας τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας που πρώτο δημοσιοποίησε το Capital.gr.

Ωστόσο, ο νέος Κανονισμός πρακτικά τίναξε στον αέρα τόσο την οικονομική βιωσιμότητα όσο και τον προγραμματισμό του project: έθεσε πρόσθετες, αυθαίρετες αποτρεπτικές προϋποθέσεις για την έκδοση της σχετικής άδειας παίκτη και την προσέλκυση παικτών, μετέβαλλε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το χρόνο συμμετοχής των παικτών, και έθεσε ιδιαίτερα "στοχευμένες” τεχνικές προδιαγραφές (λ.χ. βάση δεδομένων, παικτική συμπεριφορά) ώστε στην πράξη να απαιτούνται τουλάχιστον 9-12 μήνες επιπλέον για την ενσωμάτωση των νέων προδιαγραφών στο ήδη εγκεκριμένο τεχνολογικό σύστημα. Στελέχη της αγοράς διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές του Κανονισμού σχολίαζαν πως σε τέτοιες προδιαγραφές σε databackup δεν υφίστανται σε καμία άλλη χώρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα έχει ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια εποπτείας μιας αγοράς και αποκτά έντονη πολιτική και κοινωνική χροιά, δεδομένης της σημασίας του κλάδου σε πολλαπλά επίπεδα. Από τις ίδιες πηγές καταγράφεται δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς Στεργιώτη, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός "γραμμής” και πολιτικής κάλυψη για τις ενέργειες του μετά την απομάκρυνση Βαρουφάκη. Ήδη μομφές διατυπώνονται και σε επίπεδο ανεξαρτησίας της Αρχής, τόσο για το πρόσωπο που επιλέχθηκε από τον τέως ΥΠΟΙΚ ως επικεφαλής της, όσο και για τις επιλογές Στεργιώτη μετά την ανάληψη καθηκόντων.

Υπό το πλαίσιο αυτό, έμπειροι παρατηρητές αναμένουν σύντομα εξελίξεις δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να αποτύχει η σχετική πρόβλεψη εσόδων από τη φορολόγηση των VLTs. Υπενθυμίζεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αποκτήσει, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ, την αποκλειστική 10ετούς διάρκειας άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, από το σύνολο των VLTs, τα 16.500 θα λειτουργήσουν σε αμιγείς χώρους από την ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 θα τα εκμεταλλευθούν 4 έως 10 επιχειρηματικά σχήματα (παραχωρησιούχοι). Παράλληλα σημειώνεται ότι οι διεθνείς επενδυτές του ΟΠΑΠ και ιδίως τα αμερικανικά fund που εκπροσωπούν το 30% του Οργανισμού (Blackrock,Baupost,Harvard,MIT κλπ) φέρονται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις κινήσεις αυτές.

πηγή  :  www.capital.gr

Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips.eu για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

The ultimate soccer betting system !! We managed to increase our initial capital from 1000 € to 197.401,49 € in just 14 months!!! All these happened because we ensured a success rate of 53,31% on an average odd of 2,17 !!! 
Subscribe now to betman-viptips.eu !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες