Φιλική Ιστοσελίδα

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ο καλύτερος φίλος του...επενδυτή

Posted by Betman on 17:56

Του Βασίλη Παζόπουλου

Οι άνθρωποι στηρίζονται σε ζώα για διάφορους λόγους. Συντροφικότητα από τα κατοικίδια ζώα, πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία από τα εκτρεφόμενα. Για να κρατηθούν υγιή και άφθονα, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από επιστήμονες, κτηνιάτρους και ερευνητές, που δίνει καθημερινό αγώνα για την υγιεινή τους.

Μία εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον χώρο αυτό είναι η Zoetis, που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και πώληση φαρμάκων και εμβολίων για ζώα. Η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται για την δεσπόζουσα θέση που κατέχει, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες. Κατέχει δηλαδή σχεδόν το 1/5 του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί φέτος.

Η Zoetis αναπτύχθηκε μέσα από την Pfizer και διαχωρίστηκε από τη μητρική εταιρεία τον Ιούνιο του 2012. Ήταν τόσο επιτυχής η παρουσία της στο χρηματιστήριο που εντάχθηκε στον δείκτη S&P 500, μέσα σε ένα μόλις έτος από την δημόσια εγγραφή της.

Προοπτικές
 
Η Zoetis δραστηριοποιείται σε ένα τομέα που δεν είναι τόσο φανταχτερός ή τόσο συναρπαστικός όσο οι βιοτεχνολογικές εταιρείες που εξερευνούν φάρμακα που μπορούν να γιατρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους. Επειδή λοιπόν δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, είναι πιο εύκολο να την πετύχουμε για κάποιο διάστημα υποτιμημένη.

Ο κλάδος της υγείας των ζώων είναι μια ελκυστική βιομηχανία με σταθερή και προβλέψιμη ανάπτυξη. Αναμένεται ετήσια αύξηση κατά 5% τα επόμενα χρόνια. Η διοίκηση της Zoetis στοχεύει σε αύξηση πωλήσεων πάνω από το μέσο όρο του κλάδου.

Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή της για μακροχρόνια επένδυση είναι αρκετά απλό: οι άνθρωποι θα θέλουν συνεχώς να καταναλώνουν κρέας. Για την ακρίβεια όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της γης και αυξάνεται το ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο, η αύξηση στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Το κρέας καταναλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί οι άνθρωποι να τρώνε πιο συχνά στα fast food ή να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι. Όσες αλλαγές και να γίνουν όμως, οι ανάγκες δεν επηρεάζονται.

Επίσης δεν αναμένεται να μειωθεί η προδιάθεση των ανθρώπων για αγάπη και η ανάγκη για φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου. Πάντα θα υπάρχουν άτομα που θα είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για να το κρατήσουν υγιή.

Υπέρ

Η Zoetis προτίθεται να αυξήσει την παρουσία της στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες παρέχουν σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη. Έχοντας σαν δεδομένη την αύξηση της μεσαία τάξης στην Ασία, είναι λογικό να υποθέσουμε πως οι διατροφικές συνήθειες θα αλλάξουν υπέρ της κατανάλωσης κρέατος.

Για την ώρα, περίπου το 26% των εσόδων προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές. Όμως η διοίκηση αναμένει διψήφια αύξηση του ποσοστού των πωλήσεων για το 2015, κάτι που φαντάζει πολύ εφικτό αν σκεφτούμε πως η εταιρεία έχει την δύναμη και την τεχνογνωσία να διεισδύσει αποτελεσματικά σε αυτές τις αγορές και να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της.

Από τους 9.800 εργαζόμενους, οι 1.100 είναι επιστήμονες ερευνητές. Αυτό είναι ένας παράγοντας που εξασφαλίζει την παραμονή της εταιρείας στο τιμόνι των εξελίξεων σε τεχνολογικό επίπεδο.


Η εταιρεία είναι σε εξαιρετική οικονομική κατάσταση. Έχει σημαντική κερδοφορία και ομαλές ταμειακές ροές, που της επιτρέπουν να πληρώνει ένα μικρό μέρισμα, που όμως σκοπεύει να το αυξάνει συνεχώς.

Πρόσφατα ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πολιτική της εταιρείας να ανταμείψει τους μετόχους μέσω τακτικών μερισμάτων και η επαναγορά μετοχών δίνει μια ψυχολογία αισιοδοξίας για την πορεία της μετοχής.

Κατά

Κατά κανόνα οι πετυχημένες φαρμακοβιομηχανίες δίνουν πολύ καλές αποδόσεις, αλλά όχι χωρίς ρίσκο. Η κλινική έρευνα εμπεριέχει υψηλό βαθμό κινδύνου. Η εξασφάλιση έγκρισης για κάποιο φάρμακο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, η Zoetis υπέστη πλήγμα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, όταν αποφάσισε να αποσύρει την αίτηση αποδοχής στην FDA ενός νέου φαρμάκου ζωοτροφών. Παρόμοιες αποτυχίες είναι πιθανόν να παρουσιαστούν και στο μέλλον.

Προβληματισμός υπάρχει και για το υψηλό επίπεδο χρέους, το οποίο είναι περίπου τα ¾ της κεφαλαιοποίησης της. Βέβαια για τον κλάδο, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, μια που οι δαπάνες έρευνας αλλά και εξαγορών είναι σχετικά μεγάλες.

Συμπέρασμα

Οι ανάγκες διατροφής από την αύξηση του πληθυσμού, η τάση για αστικοποίηση και η νέα πολυπληθή μεσαία τάξη που αναπτύσσεται κυρίως στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, είναι λογικό να δημιουργήσει μεγαλύτερες ανάγκες για ποιοτικότερη και αποδοτικότερη κτηνοτροφία.

Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων, είναι λογικό να αναμένουμε μια αύξηση της ζήτησης για τις πηγές πρωτεϊνών, παράλληλα με την αντιμετώπιση των περιορισμένων πόρων και την ελάττωση της καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή τους.

Επιπλέον έχουμε άτομα με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, πιο πρόθυμους να υιοθετήσουν τα κατοικίδια ζώα και να ξοδέψουν περισσότερα για την υγεία τους.

Όποιος θέλει να επενδύσει σε αυτή την προοπτική, η Zoetis κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων και εμβολίων για ζώα. Η διείσδυση της είναι εντυπωσιακή. Είναι Νο1 ή Νο2 σε σχεδόν όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται.

Άξιο προσοχής: Στις 12 Νοεμβρίου, το hedge funds του γνωστού επενδυτή Bill Ackman αποκάλυψε πως κατέχει ποσοστό 8,5% της Zoetis. Με το άκουσμα της είδησης, η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε 9%.

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα, πώς να επενδύσετε με ασφάλεια στις αναπτυγμένες αγορές»

πηγή  :  www.capital.gr

Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips.eu για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

The ultimate soccer betting system !! We managed to increase our initial capital from 1000 € to 197.401,49 € in just 14 months!!! All these happened because we ensured a success rate of 53,31% on an average odd of 2,17 !!! 
Subscribe now to betman-viptips.eu !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες