Φιλική Ιστοσελίδα

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Πως μπορεί να κερδίσει στο χρηματιστήριο ένας άσχετος (Μέρος πρώτο)

Posted by Betman on 20:46

Του Βασίλη Παζόπουλου

Ναι, ένας άσχετος. Όπως πιθανόν... εσείς (χωρίς παρεξήγηση).

Όταν λέμε άσχετος, εννοούμε πραγματικά άσχετος. Δεν ξέρει τίποτα από οικονομία, από χρηματιστήρια, από τεχνική ανάλυση. Δεν διαβάζει οικονομικές εφημερίδες, δεν ενημερώνεται από το Διαδίκτυο.

Κάποιοι χαμογελάτε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, σκεπτόμενοι πως είναι το τέλειο θύμα για  να χάσει τα λεφτά του. Σκέφτεστε αυτούς που είναι πάνω από την οθόνη όλη ημέρα, που παρακολουθούν τα νέα λεπτό προς λεπτό, που έχουν φάει τα μάτια τους να διαβάζουν ισολογισμούς, που έχουν μελετήσει βιβλία ολόκληρα με τεχνική ανάλυση... και έχουν χάσει τα μαλλιοκέφαλα τους.

Κι όμως, αγαπητές φίλες και φίλοι, ναι, ένας άσχετος, αδαής περί τα χρηματοοικονομικά, μπορεί να κερδίσει. Κι αυτό ανοίγει πραγματικά τεράστιες προοπτικές για όλους μας.

Ο λόγος είναι προφανής, σε αυτή την περίοδο ρευστότητας και αλλαγών που ζούμε – όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αλλαγές που συντελούνται είναι πρωτοφανείς. Αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ένας επενδυτής που ήθελε να επενδύσει σε κάτι σίγουρο, χωρίς να χολοσκάει, δεν είχε παρά να βάλει τα λεφτά του στην τράπεζα. Και οι πιο... ψαγμένοι από αυτούς, να τα κλείσουν σε μια προθεσμιακή κατάθεση. Μέχρι εκεί. Ελάχιστο κέρδος μεν, αλλά σιγουριά. Κι άσε τους ψαγμένους να κουρεύονται.

Να όμως που με τις τελευταίες αποφάσεις του Ecofin περί διασώσεων τραπεζών, ο απλός καταθέτης  δεν μπορεί να αισθάνεται ούτε εκείνος ασφαλής. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσει μέρος των καταθέσεών του, σε περίπτωση που η τράπεζα χρεοκοπήσει. Όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.

Αναγκαστικά λοιπόν, ένας καταθέτης θα σκεφτεί για μια τοποθέτηση χρημάτων εκτός τραπεζών. Μια τοποθέτηση ενδεχομένως πιο προσοδοφόρα, αλλά και σίγουρη.

Στο χρηματιστήριο;  Κι όμως ναι. Κι επιστρέφουμε στο παράδειγμα του αδαούς:

Οι επιλογές του άσχετου

Ας πούμε λοιπόν πως ο φίλος μας αποφάσισε να επενδύσει στις 3 πιο διάσημες εταιρείες του πλανήτη, από τους 3 κυριότερους κλάδους μιας οικονομίας. Τις τράπεζες, την νέα τεχνολογία και τα καταναλωτικά αγαθά. Δηλαδή την Goldman Sachs, την Google και τη Coca Cola.

Αναμφισβήτητα, η πιο διάσημη τράπεζα σε όλο τον κόσμο είναι η Goldman Sachs. Μέχρι και βιβλία έχουν γραφτεί για τον ρόλο της στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα. Οι επιδόσεις της φτάνουν τα όρια του μυθικού. Δεν υπάρχει συνομωσιολόγος σε όλο τον πλανήτη που να μην αναφερθεί σε αυτήν. Μέχρι και ο άνθρωπος μας έχει ακούσει να αναφέρονται συχνά σε αυτήν, άρα κάτι θα αξίζει σκέφτεται.

Η σελίδα που έχουν για homepage οι μισοί χρήστες του Ιντερνέτ, δεν είναι άλλη από αυτή της Google. Η εταιρεία βέβαια δεν διαθέτει μόνο το διάσημο ψαχτήρι. Είναι ο ιδιοκτήτης του YouTube και του Gmail, για να αναφέρουμε τα πιο διάσημα από τα προϊόντα της, ενώ είναι πιθανό να βλέπετε αυτό το άρθρο μέσω του Chrome, επίσης της Google. Με λίγα λόγια την ξέρουν όλοι, ακόμα και ο άνθρωπος μας που είναι άσχετος με την τεχνολογία. Αυτός είναι και ο λόγος που την επιλέγει άλλωστε.

Η πιο διάσημη μάρκα παγκοσμίως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι η Coca Cola. Η εταιρεία που κατασκευάζει το διάσημο αναψυκτικό, δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, είναι πως επί 120 συνεχόμενα χρόνια διανέμει μέρισμα! Δεν την εμπόδισαν ούτε οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε το κραχ του 1929.
Όπως και να το δει κανείς, άμα δίνει τόσα χρόνια μέρισμα,  σημαίνει σταθερή επένδυση που δεν χάνεις τα λεφτά σου. Το ακίνητο ως επενδυτική επιλογή απογοήτευσε τον άνθρωπο μας...

Τα κριτήρια επιλογής

Επαναλαμβάνουμε, πως η επιλογή των 3 εταιρειών δεν έγινε με βάση την απόδοση τους, ούτε την κερδοφορία τους. Έγινε αποκλειστικά και μόνο από την φήμη τους.

Ακόμα και την στιγμή της αγοράς, ο φίλος μας την επέλεξε στην τύχη. Κυριολεκτικά ΤΥΧΑΙΑ. Πριν 3 χρόνια ακριβώς. Όταν ήταν πλέον φανερό και για τον πιο αφελή πως η ελληνική οικονομία ήταν πολύ άρρωστη. Όχι πως το διάβασε σε καμιά εφημερίδα. Απλά είδε τον μισθό του να μειώνεται, ίσως να έμεινε και άνεργος. Είδε το περιβάλλον του, τους φίλους του, τους γείτονες να φτωχαίνουν και να τους τσακίζουν οι φόροι.   

Τι πιο λογικό, να θέλει να προστατέψει τις οικονομίες του. Να επενδύσει σε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό, όχι σε μια χώρα που καταρρέει. Σκέφτηκε πως κερδίζεις όταν επενδύεις με τις πιθανότητες υπέρ σου, όχι εναντίον. Άσχετος είπαμε είναι, όχι χαζός.

2010-2013

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ακριβώς πριν 3 χρόνια, 29 Ιουνίου 2010 (την ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), αγοράζει τις 3 αυτές διάσημες μετοχές με το 1/3 των χρημάτων του στην κάθε μία από αυτές.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε πως η Goldman Sachs μας έδωσε 34%, η Google 68% και η Coca Cola 56%. (μαζί με τα μερίσματα, που είναι κοντά στο 3% κάθε χρόνο).

Δηλαδή το χαρτοφυλάκιο είχε απόδοση 52% !!!

  
Δηλαδή ο πιο άσχετος επενδυτής (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) στο αμερικάνικο χρηματιστήριο είχε απόδοση 52% στα χρήματα του. Εντυπωσιακό! Ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με τις αποδόσεις των ελληνικών μετοχών.

2007-2010

Μήπως όμως ο φίλος μας έπεσε σε καλή περίοδο;

Για να δούμε άλλα 3 χρόνια πιο πίσω. Την ίδια ακριβώς τυχαία ημερομηνία. Τέλος Ιουνίου του 2007, μέχρι τέλος Ιουνίου του 2010. Μια πραγματικά άσχημη περίοδο που περιλαμβάνει την μεγάλη υποχώρηση των διεθνών αγορών, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.


Τι βλέπουμε σε αυτό το διάγραμμα;

Και οι 3 μετοχές κερδίσανε από 8% μέχρι 14% η κάθε μία. Συνεπώς αυτήν την πολύ άσχημη 3ετία, όχι μόνο δεν θα έχανε, αλλά θα είχε 15% αύξηση στα χρήματα του (μαζί με τα μερίσματα που εισέπραττε  κάθε 3μηνο).

Δεν υπολογίζουμε πως πούλησε όταν είδε τα πράγματα να σκουραίνουν και μετά να αγόρασε σε πιο χαμηλή τιμή. Είπαμε είναι ΑΣΧΕΤΟΣ. Δεν κάνει καθόλου πράξεις, γιατί δεν διαβάζει τα νέα. Δεν έμαθε ούτε ποια ήταν η Lehman Brothers, ούτε βέβαια ότι βάρεσε κανόνι!

2004-2007

Μήπως θα ήταν πάλι τυχερός;  Δεν κοιτάμε άλλα 3 χρόνια πίσω;

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως αγόρασε πάλι τις ίδιες εταιρίες τον Ιούνη του 2004 και έκανε απολογισμό 3 χρόνια μετά, το τέλος Ιούνη του 2007. Δηλαδή σε μια περίοδο σχετικά φυσιολογική, χωρίς πολύ μεγάλες συγκινήσεις.



Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

180% έδωσε η Google, 95% η Goldman Sachs, ενώ κοντά στο 15% η Coca Cola (μαζί με τα μερίσματα).  Δηλαδή το σύνολο του χαρτοφυλακίου είχε απόδοση κοντά στο 100%!!!

Ποιό ήταν τελικά αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ο άσχετος φίλος μας;

Επένδυσε με το ένστικτο σε κάτι πραγματικά κερδοφόρο. Όχι στην κερδοφορία της στιγμής, όχι στην ευκαιριακή κερδοφορία. Αλλά σε μια αγορά με σταθερότητα, μέλλον και προοπτικές.

Είναι δύσκολο να επενδύσεις στην Αμερική;

Πολλοί διστάζουν να επενδύσουν στις ξένες αγορές γιατί δεν τους είναι οικίες, γιατί τις θεωρούν μακριά. Αυτό ήταν αλήθεια κάποτε, όχι όμως σήμερα.

Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν την δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Δεν χρειάζονται εκατομμύρια.

Στην εποχή μας, η πρόσβαση στις μετοχές της Wall Street είναι πολύ απλή. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση από τον υπολογιστή μας, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.


* Η ανάλυση των παραπάνω μετοχών δίνεται σαν παράδειγμα  για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

**Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr


Πηγή:www.capital.gr

Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips.eu για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site