Φιλική Ιστοσελίδα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Οδηγίες για σταθερό εισόδημα από το χρηματιστήριο

Posted by Betman on 15:30

Του Βασίλη Παζόπουλου

Η επιλογή μετοχής με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα είναι σαν την αγορά οικοπέδου. Καλύτερα να επιλέξεις κάποιο εύφορο αγροτεμάχιο, με δυνατότητα παραγωγής κάθε χρόνο φρούτων ή λαχανικών, παρά κάποιο άγονο. Ανεξάρτητα από την βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του οικοπέδου, απολαμβάνεις κάθε χρόνο επιπλέον κέρδος από την παραγωγή του.

Έτσι και στις μετοχές. Εκτός από την υπεραξία που επιδιώκεις σε βάθος χρόνου, όπως γίνεται σε όλες τις επιλογές μετοχών, σου εξασφαλίζει ένα έξτρα εισόδημα μέσω μερίσματος.

Η καλύτερη ιδέα για όσους επιθυμούν να επενδύσουν, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθούν την αγχώδη καθημερινή διακύμανση του χρηματιστηρίου, είναι η αγορά μετοχών από μεγάλες  επιχειρήσεις, σταθερά κερδοφόρες. Εταιρείες που προσφέρουν σίγουρο και γενναιόδωρο μέρισμα σε βάθος χρόνου.

1ο κριτήριο, η συνεχιζόμενη αύξηση των μερισμάτων

Όταν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε με κριτήριο την πολιτική μερίσματος, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να εξαιρέσουμε τις εταιρείες με λιγότερα από είκοσι χρόνια αυξήσεων μερισμάτων.

Φυσικά, η εξέταση των τελευταίων 20 ετών είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση, μπορεί να είναι λιγότερα ή περισσότερα. Προσωπικά επιλέγω να βρω εταιρείες με επιχειρηματικά μοντέλα που άνθισαν μέσα από διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές εποχές. Δεν θέλω να πέσω σε επιχειρήσεις που έχουν σταθεί απλώς τυχερές γιατί επωφελήθηκαν κάποια συγκυρία.

2ο κριτήριο, η συνεχιζόμενη αύξηση των κερδών

Το επόμενο φίλτρο διαλογής είναι η αύξηση των κερδών. Αν η εταιρεία δεν αυξάνει τα κέρδη της, δύσκολα θα μπορεί να κρατήσει το σερί της συνεχούς διανομής μερίσματος.

Νομοτελειακά μια πολιτική σταθερού μερίσματος είναι ισχυρή όσο η ανάπτυξη της επιχείρησης. Ένα καλό κριτήριο είναι το ποσοστό αύξησης κερδών να είναι τουλάχιστον 5% ετησίως κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 5% που αναφέρω δεν είναι τυχαίο νούμερο. Είναι ελαφρά υψηλότερο από τον μέσο όρο του πληθωρισμού που υπήρξε ιστορικά στις ΗΠΑ.

Το αμερικάνικο χρηματιστήριο δεν είναι σαν το ελληνικό, όπου η επιλογή μας περιορίζεται σε λίγες δεκάδες μετοχών. Πάνω από 10.000 εταιρείες διαπραγματεύονται με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούμε σε μια επιχείρηση που δεν έχει βρει τρόπο να αυξήσει τα κέρδη της κατά 5% ετησίως την τελευταία 10ετία.

Παραδείγματα αξιόλογων περιπτώσεων

Σε προηγούμενο άρθρο (εδώ), είχα αναφερθεί στο παράδειγμα της Coca Cola και της Pepsi. Η Coca Cola δίνει ανελλιπώς μέρισμα τα τελευταία 120 χρόνια. Εκτός από αυτό, αυξάνει συνεχώς τα μερίσματα της εδώ και 51 χρόνια. Αν εξετάσουμε προσεκτικότερα την τελευταία δεκαετία θα δούμε πως έχει αύξηση κερδών κατά 9% και των μερισμάτων κατά 10%.Το μέρισμα της έχει σταδιακά αυξηθεί από τα 0,40 δολάρια ανά μετοχή το 2002 στα 1,12 δολάρια σήμερα.

Η Pepsi διανέμει μέρισμα το οποίο αυξάνεται αδιαλείπτως επί 38 συνεχόμενα έτη, ενώ η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή ετησίως από το 2001, είναι πάνω από 12%. Κι όχι μόνο αυτό. Κατά την τελευταία δεκαετία, η PepsiCo προβαίνει σε επαναγορά ιδίων μετοχών 1% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο.

Η Colgate-Palmolive αυξάνει τα μερίσματα της για πάνω από 50 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία αυξάνει τα κέρδη της κατά περίπου 9,5% ετησίως, ενώ η αύξηση των μερισμάτων είναι 12,5% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η 3M, έχει αύξηση μερισμάτων επί 55 συνεχόμενα χρόνια. Αν κοιτάξει κανείς τα τελευταία δέκα χρόνια, θα δει ότι η εταιρεία αυξάνει τα μερίσματα της κατά 6% ετησίως, ενώ τα κέρδη της αυξάνονται κατά 10% κατά την τελευταία δεκαετία.

Άφησα τελευταία μια μετοχή που ομολογώ, αποτελεί προσωπικά για εμένα ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι η μοναδική μετοχή που έχω κρατήσει για 4 συνεχόμενα χρόνια. Από τις αρχές του 2009, όταν φάνηκε πως ο αντίχτυπος της κατάρρευσης της Lehman άρχισε να περνάει, μέχρι και σήμερα. Την Johnson & Johnson.

Τι να φοβηθώ άλλωστε; Η εταιρεία αυξάνει τα μερίσματα της επί 51 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 11% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, ενώ τα μερίσματα έχουν αυξηθεί κατά 13%.

Σκοπός του άρθρου

Το άρθρο δεν γράφτηκε για να προτρέψει τους αναγνώστες να προβούν στην αγορά των παραπάνω μετοχών. Οι συγκεκριμένες επιλέχτηκαν γιατί δύσκολα θα συναντήσουμε κάποιον που όχι μόνο να μην τις γνωρίζει, αλλά να μην έχει αγοράσει, τουλάχιστον ένα προϊόν των παραπάνω επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, είναι πολύ περισσότερες.

Σκοπός μου είναι να προβληματίσω και να δώσω παραδείγματα επενδύσεων σε μετοχικές αξίες όπου ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και οι αποδόσεις σεβαστές. Υπάρχουν άλλες που δίνουν μέρισμα για πάνω από 100 χρόνια, αδιάλειπτα! Πόσο να κινδυνεύσει η επένδυση μας από μια εταιρεία με διεθνή εμβέλεια που γνώρισε κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και παρ΄ όλα αυτά κάθε χρόνο, χωρίς καμία εξαίρεση, δεν άφησε τους μετόχους της χωρίς μέρισμα;

Οι μετοχές αυτές είναι για συγκεκριμένο προφίλ επενδυτών ή για μέρος του χαρτοφυλακίου μας. Δεν αναμένουμε υπεραποδόσεις. Για προσδοκίες υψηλής ανάπτυξης και μεγάλων κερδών θα αναφερθούμε άλλη φορά. Εδώ σαν πρώτο κριτήριο βάζουμε την ασφάλεια σε συνδυασμό με μια αξιοπρεπή απόδοση των χρημάτων μας. 

Η Αμερική δεν είναι μακριά

Στην εποχή μας, η επένδυση στην Wall Street, δεν είναι κάτι απρόσιτο όπως νομίζουν πολλοί. Πλέον οι περισσότερες χρηματιστηριακές στην Ελλάδα δίνουν αυτή την δυνατότητα. Φυσικά κάθε επένδυση ενέχει τους κινδύνους της, για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας. Άλλο είναι να έχουμε μια μετοχή στο στόχαστρο και άλλο να επιλέξουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή για τοποθετηθούμε. Απαραίτητα να συμβουλευτείτε τον χρηματιστή σας που είναι καταρτισμένος για αυτά τα θέματα.

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr


πηγή  :  www.capital.gr

Γίνε κι εσύ συνδρομητής του betman-viptips για να μπορείς να λαμβάνεις κερδοφόρες προβλέψεις σε ασιατικού τύπου πονταρίσματα. Με 1000 € αρχικό κεφάλαιο αγγίξαμε τα 200.000 € σε μόλις 14 μήνες !!!

The ultimate soccer betting system !! We increased our initial capital from 1000 € to 197.401,49 € in just 14 months!!! All these happened because we ensured a success rate of 53,31% on an average odd of 2,17 !!! 
Subscribe now to betman-viptips !!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες