Είναι η μητέρα όλων των... αποκρατικοποιήσεων. Το κομβικό εκείνο σημείο μεταξύ της αξιοπιστίας και της αναξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης προς τα έξω, κυρίαρχα προς την Ε.Ε. και την τρόικα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πώληση και μόνο σε έναν άνθρωπο με τόσο στενή σχέση με τον πρωθυπουργό αποτέλεσε σκάνδαλο. Οι πιο ψαγμένοι, όμως, με την απλή αριθμητική έβαλαν τα δεδομένα κάτω.
«Πώς είναι δυνατό ένας όμιλος να δίνει για το 33% του ΟΠΑΠ ένα τίμημα τόσο κοντινό στα 780 εκατ. ευρώ που έψαχνε ολόκληρη Εθνική Τράπεζα για να ανακεφαλαιοποιηθεί, ώστε να μη χάσει η πατρίδα μας το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της μέσα από τα χέρια της, και αυτά να είναι λίγα;».
Κι εδώ ακριβώς είναι που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα φαίνεται να έχασαν το... μέτρημα. Γιατί το ποσό των 622 εκατ. ευρώ, συν τα 60 εκατ. ευρώ στο μέρισμα που προσφέρθηκε (αν και μέχρι την Τετάρτη η διαπραγμάτευση δεν είχε κλείσει), σχεδόν προσεγγίζει την προσπάθεια σωτηρίας της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας. Αυτό και μόνο το γεγονός, συν τα προβλήματα που θα κληρονομήσει ο όμιλος Emma Delta στην περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού, λόγω μιας σειράς καταστάσεων στον ΟΠΑΠ, αποδεικνύει πως το deal θα είναι λογικά συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο
ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ενώ πριν από δυο χρήσεις μιλούσαμε για έναν ΟΠΑΠ υπερκερδοφόρο με καθαρή θέση άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, το 2012 είδαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η μεγαλύτερη εταιρεία στοιχηματισμού έχασε το τρένο της ανάπτυξης και κατέγραψε κέρδη μόλις 113 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τελική αξία επί των κερδών για το ελληνικό Δημόσιο να φθάνει τα 38 εκατ. ευρώ. Το ποσό, λοιπόν, που προκαταβάλλει το κοινό fund των κ.κ. Μελισσανίδη και Σμετς στο Δημόσιο είναι όσα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα εισέπραττε το τελευταίο σε 18 χρόνια! Το κράτος, επομένως, βάζει στα ταμεία του ζεστό χρήμα, σε μια περίοδο που το έχει άμεση ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση της πορείας της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κι αυτό διότι η τοποθέτηση δύο Ελλήνων επιχειρηματιών κοντά στον κ. Γίρι Σμετς, δηλαδή πρώτιστα του Δημήτρη Μελισσανίδη και κατόπιν του Χρήστου Κοπελούζου, δείχνει και τη διάθεση της κυβέρνησης να παραμείνει -έστω κι έμμεσα- η εταιρεία σε ελληνικά χέρια και να τονωθεί ο εθνικός καπιταλισμός.
ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ
Όπως τόνισε στο «MoneyPro» αρμόδια κυβερνητική πηγή, «το ότι στην Emma Delta, εκτός της καλύτερης προσφοράς, βρήκαμε και Έλληνες επενδυτές μάς ενθάρρυνε. Κι αυτό διότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει πλούτο και όσο το δυνατό να μην τον αποδώσει στους ξένους μονάχα επενδυτές».
Ωστόσο, η πώληση του ΟΠΑΠ δείχνει και κάτι ακόμα.Προσφέρει στον Αντώνη Σαμαρά μια πρώτη σημαντική νίκη στις αποκρατικοποιήσεις, που διακαώς γύρευε για να πείσει τους δανειστές πως κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Επίσης, αποδεικνύει πως μπορεί στο φαντασιακό της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών Ελλήνων οι αποκρατικοποιήσεις να ισοδυναμούν με εθνική λεηλασία και ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, όμως ίο χαμηλό ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για αγορά της πιο κερδοφόρας επιχείρησης, συν το ότι ανάλογη υπήρξε η κινητικότητα για τη ΔΕΠΑ (σ.σ.: τον προηγούμενο Νοέμβριο 19 σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και σήμερα είναι μόλις τρία), αποδεικνύει πως όποιοι μιλούν για ξεπούλημα και «υποδούλωση» των εθνικών πόρων μάλλον έχουν μαύρα μεσάνυχτα.
Αφού, λοιπόν, ο ΟΠΑΠ ήταν τέτοιο «φιλέτο», γιατί, έστω και στο παρά πέντε, δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά σε σύγκριση με αυτήν της Emma Delta; Αφού η κυβέρνηση ξεπούλησε μπιρ παρά την εταιρεία, πού χάθηκαν στην πορεία οι περίφημοι «μνηστήρες» της στοιχηματικής εταιρείας; Πού πήγαν, δηλαδή, η γνωστή σε όλους BC Partners, η γερμανική Gauselmann AG, η Playtech Ltd., η Helvason Ltd ή η δική μας Intralot; Πού ήταν η Primrose Treasure Limited της Fosun International ή η TPG Capital; Είναι ξεκάθαρο πως όσοι μιλούσαν για τίμημα άνω αυτού που δόθηκε δεν γνωρίζουν καθόλου πώς σκέφτονται οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ Το μεγάλο... παιχνίδι του «Τίγρη»
Το ότι ο επονομαζόμενος και «Τίγρης» είναι σκληρός παίκτης το ξέραμε εδώ και χρόνια. Το ότι είχε εξασφαλισμένη ρευστότητα από τις δραστηριότητές του εκτός Ελλάδος επίσης ήταν γνωστό. Τώρα ο ίδιος, με μειοψηφική, έστω, συμμετοχή του στο ενιαίο σχήμα με τον Τσέχο επενδυτή Πρι Σμετς, επιστρέφει κεφάλαια στη χώρα και εγγυάται -λόγω της στενής σύνδεσης του και με το ποδόσφαιρο- τη συνέχιση μιας μακράς παράδοσης στήριξης του ελληνικού αθλητισμού.
Βέβαια, από τη στιγμή που θα κατορθώσει να επικρατήσει στον διαγωνισμό, ξεκινούν τα δύσκολα.
Ο ΟΠΑΠ ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τρέχει με αρνητικό πρόσημο, οι εξελίξεις της εξαγοράς σε μεγάλο βαθμό έχουν παγώσει μια σειρά διαδικασιών, όπως για παράδειγμα την ανανέωση των πρακτορείων, ενώ και ο φόρος με το 30% που έχει επιβληθεί πετσόκοψε τα κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρξουν άμεσα στοχευμένες κινήσεις ανάταξης της εταιρείας από τη νέα κατάσταση που προκύπτει.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να λησμονήσουμε το παράλληλο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο μάτι την εταιρεία μετά από ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις και, κατά συνέπεια, οι επενδυτές πρέπει να κινητοποιηθούν και προς αυτήν τη διόλου ασήμαντη κατεύθυνση.
Προβληματισμός, ακόμα, επικρατεί για τη θυγατρική του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η οποία πλήττεται από την κρίση στο νησί, αλλά και για τη μεγάλη φυγή παικτών προς το παράνομο στοίχημα, το οποίο σε τέτοιες περιόδους συνήθως ανθεί.
Στα θετικά σημεία της όποιας συμφωνίας υπάρξει δεν θα πρέπει, πάντως, να παραλείψουμε να αναφέρουμε την ανάπτυξη των VLTs, στην οποία τα μέγιστα θα βοηθήσει το δίκτυο του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη και της Aegean, αλλά και την προσθήκη νέων υπηρεσιών gaming, που ούτως ή άλλως ο ΟΠΑΠ σχεδίαζε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μελισσανίδης με τη συγκεκριμένη κίνηση αποδεικνύει πως έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν παίκτη πρώτης γραμμής, σε έναν επιχειρηματία που με την προσφορά και την επιχειρηματική του πρόταση επιβλήθηκε στη σοβαρότερη ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ετών.
Από μόνη της η νοηματοδότηση αυτού του γεγονότος είναι πολύ ισχυρή για το αύριο του Νικαιώτη businessman, ο οποίος δείχνει να είναι ο κυρίαρχος των εξελίξεων, σε μια περίοδο που τα παλιά οικονομικά «τζάκια» της χώρας υποχωρούν.
Ο «παγκοσμιοποιημένος» Τσέχος
Τους Τσέχους τους γνωρίζαμε από τον Φραντς Κάφκα και τον Βάτσλαβ Χάβελ. Μια μεγάλη μερίδα ιούς έμαθε το 2004 στον αξέχαστο ημιτελικό του Euro.
Τελευταία τους μαθαίνουμε και από την απόφαση της Emma Delta και του Γίρι Σμετς να ρίξουν χρήμα στον στοιχηματισμό και τελικά να τα καταφέρνουν.
Στην κόντρα με τον Αμερικανό της Third Point, Ντάνιελ Λεμπ, ο Γίρι Σμετς έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι Ανατολικοευρωπαίοι εξελίσσονται σε παίκτες πρώτης γραμμής.
Η τελική προσφορά της Emma Delta (στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 10% και η ιταλική Lottomatica) αρχικά ανήλθε σε 622 εκατ. ευρώ, αλλά οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (σ.σ.: Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank) είχαν ορίσει το τίμημα στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το Ταμείο, Duff & Phelps, το είχε προσδιορίσει μεταξύ 650 και 710 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τους μετόχους του σχήματος της Emma Delta, ο κ. Σμετς είναι ένα από τα ισχυρά ονόματα του fund PPF. Το τελευταίο ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991, με υπό διαχείριση κεφάλαια 225 εκατ. δολαρίων, και σήμερα έχει φτάσει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ.
Η Third Point, η οποία είναι fund, έγινε γνωστή στη χώρα μας από την πρόσφατη επένδυση της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Εκτιμάται ότι αποκόμισε κέρδη πάνω από μισό δισ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών χρεογράφων το καλοκαίρι του 2012. Ο κ. Σμετς θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα επενδυτικά ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου και στενός συνεργάτης ρωσικών κεφαλαίων, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το PPF έχει πραγματοποιήσει επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, ενώ έχει επαφές και με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Χαρακτηριστικό των δεσμών του δραστήριου Τσέχου με το ρωσικό κεφάλαιο είναι το γεγονός πως το PPF διατηρεί ισχυρή συμμετοχή στη Nomos Bank και σε ρωσικές εταιρείες εξορύξεων.
Ο 40άρης Σμετς θεωρείται ένας παγκοσμιοποιημένος επιχειρηματίας, με διασυνδέσεις και παρουσία από το Λονδίνο έως την Ανατολική Ασία. Είναι τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, την οποία επιλέγει για ξεκούραση. Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ δείχνει ότι έχει σκοπό να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του για τον ΟΠΑΠ ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στον τραπεζικό χώρο, ότι ενδέχεται να αναζητήσει και άλλες ευκαιρίες στη χώρα μας.
πηγή : www.parapolitika.gr
«Πώς είναι δυνατό ένας όμιλος να δίνει για το 33% του ΟΠΑΠ ένα τίμημα τόσο κοντινό στα 780 εκατ. ευρώ που έψαχνε ολόκληρη Εθνική Τράπεζα για να ανακεφαλαιοποιηθεί, ώστε να μη χάσει η πατρίδα μας το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της μέσα από τα χέρια της, και αυτά να είναι λίγα;».
Κι εδώ ακριβώς είναι που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα φαίνεται να έχασαν το... μέτρημα. Γιατί το ποσό των 622 εκατ. ευρώ, συν τα 60 εκατ. ευρώ στο μέρισμα που προσφέρθηκε (αν και μέχρι την Τετάρτη η διαπραγμάτευση δεν είχε κλείσει), σχεδόν προσεγγίζει την προσπάθεια σωτηρίας της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας. Αυτό και μόνο το γεγονός, συν τα προβλήματα που θα κληρονομήσει ο όμιλος Emma Delta στην περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού, λόγω μιας σειράς καταστάσεων στον ΟΠΑΠ, αποδεικνύει πως το deal θα είναι λογικά συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο
ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ενώ πριν από δυο χρήσεις μιλούσαμε για έναν ΟΠΑΠ υπερκερδοφόρο με καθαρή θέση άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, το 2012 είδαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η μεγαλύτερη εταιρεία στοιχηματισμού έχασε το τρένο της ανάπτυξης και κατέγραψε κέρδη μόλις 113 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τελική αξία επί των κερδών για το ελληνικό Δημόσιο να φθάνει τα 38 εκατ. ευρώ. Το ποσό, λοιπόν, που προκαταβάλλει το κοινό fund των κ.κ. Μελισσανίδη και Σμετς στο Δημόσιο είναι όσα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα εισέπραττε το τελευταίο σε 18 χρόνια! Το κράτος, επομένως, βάζει στα ταμεία του ζεστό χρήμα, σε μια περίοδο που το έχει άμεση ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση της πορείας της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κι αυτό διότι η τοποθέτηση δύο Ελλήνων επιχειρηματιών κοντά στον κ. Γίρι Σμετς, δηλαδή πρώτιστα του Δημήτρη Μελισσανίδη και κατόπιν του Χρήστου Κοπελούζου, δείχνει και τη διάθεση της κυβέρνησης να παραμείνει -έστω κι έμμεσα- η εταιρεία σε ελληνικά χέρια και να τονωθεί ο εθνικός καπιταλισμός.
ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ
Όπως τόνισε στο «MoneyPro» αρμόδια κυβερνητική πηγή, «το ότι στην Emma Delta, εκτός της καλύτερης προσφοράς, βρήκαμε και Έλληνες επενδυτές μάς ενθάρρυνε. Κι αυτό διότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει πλούτο και όσο το δυνατό να μην τον αποδώσει στους ξένους μονάχα επενδυτές».
Ωστόσο, η πώληση του ΟΠΑΠ δείχνει και κάτι ακόμα.Προσφέρει στον Αντώνη Σαμαρά μια πρώτη σημαντική νίκη στις αποκρατικοποιήσεις, που διακαώς γύρευε για να πείσει τους δανειστές πως κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Επίσης, αποδεικνύει πως μπορεί στο φαντασιακό της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών Ελλήνων οι αποκρατικοποιήσεις να ισοδυναμούν με εθνική λεηλασία και ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, όμως ίο χαμηλό ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για αγορά της πιο κερδοφόρας επιχείρησης, συν το ότι ανάλογη υπήρξε η κινητικότητα για τη ΔΕΠΑ (σ.σ.: τον προηγούμενο Νοέμβριο 19 σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και σήμερα είναι μόλις τρία), αποδεικνύει πως όποιοι μιλούν για ξεπούλημα και «υποδούλωση» των εθνικών πόρων μάλλον έχουν μαύρα μεσάνυχτα.
Αφού, λοιπόν, ο ΟΠΑΠ ήταν τέτοιο «φιλέτο», γιατί, έστω και στο παρά πέντε, δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά σε σύγκριση με αυτήν της Emma Delta; Αφού η κυβέρνηση ξεπούλησε μπιρ παρά την εταιρεία, πού χάθηκαν στην πορεία οι περίφημοι «μνηστήρες» της στοιχηματικής εταιρείας; Πού πήγαν, δηλαδή, η γνωστή σε όλους BC Partners, η γερμανική Gauselmann AG, η Playtech Ltd., η Helvason Ltd ή η δική μας Intralot; Πού ήταν η Primrose Treasure Limited της Fosun International ή η TPG Capital; Είναι ξεκάθαρο πως όσοι μιλούσαν για τίμημα άνω αυτού που δόθηκε δεν γνωρίζουν καθόλου πώς σκέφτονται οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ Το μεγάλο... παιχνίδι του «Τίγρη»
Το ότι ο επονομαζόμενος και «Τίγρης» είναι σκληρός παίκτης το ξέραμε εδώ και χρόνια. Το ότι είχε εξασφαλισμένη ρευστότητα από τις δραστηριότητές του εκτός Ελλάδος επίσης ήταν γνωστό. Τώρα ο ίδιος, με μειοψηφική, έστω, συμμετοχή του στο ενιαίο σχήμα με τον Τσέχο επενδυτή Πρι Σμετς, επιστρέφει κεφάλαια στη χώρα και εγγυάται -λόγω της στενής σύνδεσης του και με το ποδόσφαιρο- τη συνέχιση μιας μακράς παράδοσης στήριξης του ελληνικού αθλητισμού.
Βέβαια, από τη στιγμή που θα κατορθώσει να επικρατήσει στον διαγωνισμό, ξεκινούν τα δύσκολα.
Ο ΟΠΑΠ ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τρέχει με αρνητικό πρόσημο, οι εξελίξεις της εξαγοράς σε μεγάλο βαθμό έχουν παγώσει μια σειρά διαδικασιών, όπως για παράδειγμα την ανανέωση των πρακτορείων, ενώ και ο φόρος με το 30% που έχει επιβληθεί πετσόκοψε τα κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρξουν άμεσα στοχευμένες κινήσεις ανάταξης της εταιρείας από τη νέα κατάσταση που προκύπτει.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να λησμονήσουμε το παράλληλο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο μάτι την εταιρεία μετά από ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις και, κατά συνέπεια, οι επενδυτές πρέπει να κινητοποιηθούν και προς αυτήν τη διόλου ασήμαντη κατεύθυνση.
Προβληματισμός, ακόμα, επικρατεί για τη θυγατρική του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η οποία πλήττεται από την κρίση στο νησί, αλλά και για τη μεγάλη φυγή παικτών προς το παράνομο στοίχημα, το οποίο σε τέτοιες περιόδους συνήθως ανθεί.
Στα θετικά σημεία της όποιας συμφωνίας υπάρξει δεν θα πρέπει, πάντως, να παραλείψουμε να αναφέρουμε την ανάπτυξη των VLTs, στην οποία τα μέγιστα θα βοηθήσει το δίκτυο του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη και της Aegean, αλλά και την προσθήκη νέων υπηρεσιών gaming, που ούτως ή άλλως ο ΟΠΑΠ σχεδίαζε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μελισσανίδης με τη συγκεκριμένη κίνηση αποδεικνύει πως έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν παίκτη πρώτης γραμμής, σε έναν επιχειρηματία που με την προσφορά και την επιχειρηματική του πρόταση επιβλήθηκε στη σοβαρότερη ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ετών.
Από μόνη της η νοηματοδότηση αυτού του γεγονότος είναι πολύ ισχυρή για το αύριο του Νικαιώτη businessman, ο οποίος δείχνει να είναι ο κυρίαρχος των εξελίξεων, σε μια περίοδο που τα παλιά οικονομικά «τζάκια» της χώρας υποχωρούν.
Ο «παγκοσμιοποιημένος» Τσέχος
Τους Τσέχους τους γνωρίζαμε από τον Φραντς Κάφκα και τον Βάτσλαβ Χάβελ. Μια μεγάλη μερίδα ιούς έμαθε το 2004 στον αξέχαστο ημιτελικό του Euro.
Τελευταία τους μαθαίνουμε και από την απόφαση της Emma Delta και του Γίρι Σμετς να ρίξουν χρήμα στον στοιχηματισμό και τελικά να τα καταφέρνουν.
Στην κόντρα με τον Αμερικανό της Third Point, Ντάνιελ Λεμπ, ο Γίρι Σμετς έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι Ανατολικοευρωπαίοι εξελίσσονται σε παίκτες πρώτης γραμμής.
Η τελική προσφορά της Emma Delta (στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 10% και η ιταλική Lottomatica) αρχικά ανήλθε σε 622 εκατ. ευρώ, αλλά οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (σ.σ.: Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank) είχαν ορίσει το τίμημα στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το Ταμείο, Duff & Phelps, το είχε προσδιορίσει μεταξύ 650 και 710 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τους μετόχους του σχήματος της Emma Delta, ο κ. Σμετς είναι ένα από τα ισχυρά ονόματα του fund PPF. Το τελευταίο ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991, με υπό διαχείριση κεφάλαια 225 εκατ. δολαρίων, και σήμερα έχει φτάσει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ.
Η Third Point, η οποία είναι fund, έγινε γνωστή στη χώρα μας από την πρόσφατη επένδυση της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Εκτιμάται ότι αποκόμισε κέρδη πάνω από μισό δισ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών χρεογράφων το καλοκαίρι του 2012. Ο κ. Σμετς θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα επενδυτικά ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου και στενός συνεργάτης ρωσικών κεφαλαίων, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το PPF έχει πραγματοποιήσει επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, ενώ έχει επαφές και με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Χαρακτηριστικό των δεσμών του δραστήριου Τσέχου με το ρωσικό κεφάλαιο είναι το γεγονός πως το PPF διατηρεί ισχυρή συμμετοχή στη Nomos Bank και σε ρωσικές εταιρείες εξορύξεων.
Ο 40άρης Σμετς θεωρείται ένας παγκοσμιοποιημένος επιχειρηματίας, με διασυνδέσεις και παρουσία από το Λονδίνο έως την Ανατολική Ασία. Είναι τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, την οποία επιλέγει για ξεκούραση. Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ δείχνει ότι έχει σκοπό να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του για τον ΟΠΑΠ ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στον τραπεζικό χώρο, ότι ενδέχεται να αναζητήσει και άλλες ευκαιρίες στη χώρα μας.
πηγή : www.parapolitika.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου