Φιλική Ιστοσελίδα

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η RGA ζητά παρέμβαση της ΕΕ κατά του μονοπωλίου

Posted by Betman on 15:57

H ένωση των εταιριών, RGA, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει  ώστε να μην εφαρμοστεί η επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ έως το 2020.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει για την τήρηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου

Η Ένωση  διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association - RGA) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να αποτρέψει το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επέκταση του συμβατικού μονοπωλίου του ΟΠΑΠ σε προϊόντα διαδικτυακού στοιχηματισμού.


Η Ελληνική Κυβέρνηση ειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία της για τα τυχερά παιχνίδια, έτσι ώστε το συμβατικό (offline) μονοπώλιο του ΟΠΑΠ για τα προϊόντα στοιχηματισμού να επεκταθεί σε διαδικτυακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού στοιχήματος, καθώς και σε άλλα προϊόντα στοιχηματισμού, όπως το καζίνο και το πόκερ.

Η Ένωση διαδικτυακού στοιχηματισμού πιστεύει ότι αυτή είναι μια απροσδόκητη κίνηση, δεδομένου ότι πολύ πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το συμβατικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ήταν παράνομο. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει την τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Δυστυχώς όμως, στην προσπάθειά της αυτή, διαστρέφει την αγορά και παραβαίνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Οι ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε πολλές νομικές διαδικασίες από μέρους της RGA και των μελών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα ελληνικά δικαστήρια. Η Επιτροπή έχει πλέον την ευκαιρία να σταματήσει ένα κράτος-μέλος από το να υπονομεύει την κοινή αγορά και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των φορέων εκμετάλλευσης.

Ο Clive Hawkswood, Διευθύνων Σύμβουλος της RGA δήλωσε: «Έχοντας λάβει ειδοποίηση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει το παράνομο μονοπώλιο σε όλα τα προϊόντα διαδικτυακού στοιχηματισμού, ήρθε η σειρά της Επιτροπής να επιληφθεί του θέματος. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκχωρήσει αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ, ενέργεια που παραβιάζει το άρθρο 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ως προστάτιδα της Συνθήκης, πιστεύουμε ότι η Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει τώρα για να αποτρέψει ένα κράτος-μέλος από το να την υπονομεύσει. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, αν και οι πολίτες της χώρας θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα από τις επιπρόσθετες επιλογές και την καλύτερη αξία εάν ανοίξει η αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού.»

- ΤΕΛΟΣ -

Για επιπρόσθετες πληροφορίες ή σχόλια, επικοινωνήστε με τη Sue Rossiter, Διευθύντρια πολιτικής και έργων της RGA στο τηλέφωνο +44 (0) 20 7831 2195.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε την απόφασή του στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις Stanleybet, William Hill και Sportingbet (συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-186/11 και C-209/11, Απόφαση της 24ης Ιανουαρίου 2013) σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ όσον αφορά τα τυχερά παίγνια.  Στην απόφαση αναφέρεται ότι το μονοπώλιο παραβιάζει τα Άρθρα 49 και 56 της ΣΛΕΕ (ελευθερία της εγκατάστασης και ελευθερία παροχής και λήψης υπηρεσιών) καθώς η νομοθεσία που εκχωρεί το μονοπώλιο «δεν περιορίζει τις δραστηριότητες στον τομέα αυτό κατά συνεπή και συστηματικό τρόπο και, αφετέρου, δεν διασφαλίζει αυστηρό έλεγχο της επεκτάσεως των τυχερών παιγνίων». Παράλληλα, αναφέρεται ότι δεν διασφαλίζεται ο αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές αναφορικά με την επέκταση του κλάδου, αποκλειστικά ως απαραίτητο μέτρο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς και ότι εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να ελέγξει αν η εθνική κανονιστική ρύθμιση επιδιώκει πράγματι τον σκοπό της μείωσης των δυνατοτήτων συμμετοχής σε παίγνια και της καταπολέμησης της συναφούς προς τα παίγνια αυτά εγκληματικότητας.

Πληροφορίες για την RGA

Η Ένωση διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association - RGA) είναι η μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η οποία αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αδειοδοτημένες και εισηγμένες σε χρηματιστήρια εταιρείες και παρόχους λογισμικού διαδικτυακού στοιχηματισμού (ανατρέξτε στη διεύθυνση www.rga.eu.com). Η Ένωση παρέχει στον κλάδο μια κοινή έκφραση για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν ρυθμιστικές και νομοθετικές αρχές, αλλά και σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες και την πλήρη λίστα των μελών, ανατρέξτε στη διεύθυνση www.rga.eu.com 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες