Φιλική Ιστοσελίδα

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σκληρά εξώδικα από μνηστήρες του 33% του ΟΠΑΠ

Posted by Betman on 18:11

Σε φιάσκο τείνει να καταλήξει η υπόθεση της σύμβασης ΟΠΑΠ - Intralot

Σάλο έχει προκαλέσει η επίσημη «διευκρίνιση» ότι η περίφημη νέα σύμβαση με την Intralot, την οποία εισηγείται το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και καλείται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση, στην πράξη δεν είναι 3ετής, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 5ετής.

Σάλο που, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day, συνοδεύεται πλέον από σκληρά εξώδικα αλλά και από το ενδεχόμενο περαιτέρω νομικών ενεργειών εκ μέρους των άλλων διεκδικητών του 33% του Οργανισμού, χωρίς να λείπει και η πιθανότητα αποχωρήσεων, από σημαντικά ονόματα που φέρονται ότι έχουν απαυδήσει με την τροπή που έχει πάρει η διαδικασία.

Σχεδόν ταυτόχρονα, πρόσθετη αναστάτωση προκαλεί η παραίτηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου, καθώς και οι -διασταυρωμένες- πληροφορίες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει το θέμα της ανακοίνωσης του Οργανισμού, που έκανε μνεία για 3ετή και όχι 5ετή σύμβαση, την ίδια μέρα με την πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση.

Τι ζητούν... εξωδίκως οι διεκδικητές

Η τροπή που πήρε η υπόθεση της σύμβασης με την Intralot φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους υπόλοιπους διεκδικητές της ιδιωτικοποίησης. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν σταλεί σκληρά εξώδικα προς το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΠΑΠ, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, ενώ δεν αποκλείονται πλέον και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Κοινός τόπος των εξωδίκων να μην υπογραφεί η σύμβαση με την Intralot αλλά και να εξεταστεί η νομιμότητα της συμμετοχής της συγκεκριμένης εταιρείας στον διαγωνισμό, δεδομένου του τεχνολογικού «εναγκαλισμού» της με τον ΟΠΑΠ, που την καθιστά σχεδόν αποκλειστικό «προμηθευτή». Όλα αυτά εν όψει και της βούλησης για παράταση των σχέσεων την επόμενη 5ετία, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Ζητείται επίσης η άμεση κατάθεση όλων των συμβάσεων και των παραρτημάτων τους (περιλαμβανομένης και της ανυπόγραφης νέας) προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Εν ολίγοις, οι επενδυτές θεωρούν ότι προκύπτει προκλητικά άνιση μεταχείριση εις βάρος τους και υπέρ του σχήματος της Intralot, κι ότι ο ΟΠΑΠ, με τις ευλογίες του ΤΑΙΠΕΔ, θέλει να δεσμεύσει τον Οργανισμό για πολλά χρόνια, ερήμην των διεκδικητών και πρακτικά να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια της Intralot να τον... εξαγοράσει.

Διευρύνονται οι αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο

Οι αντιδράσεις δείχνουν να διευρύνονται πλέον και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο ΟΠΑΠ για μία ακόμη φορά ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με την εταιρεία του κ. Κόκκαλη, προσφέροντάς της για τα επόμενα χρόνια ποσό που υπολογίζεται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ συνολικά (μαζί με τη συντήρηση τερματικών), έστω και στο «παρά ένα» της ιδιωτικοποίησής του.

Κι αυτό όταν υπάρχουν υπολογισμοί που ανεβάζουν το συνολικό ύψος των εσόδων που έλαβε η Intralot από τον ΟΠΑΠ τα τελευταία 15 χρόνια σε ιλιγγιώδες ποσό, άνω των 2 δισ. ευρώ.

Οι αυξανόμενοι κραδασμοί που προκαλεί η υπόθεση απασχολούν πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Όπως σχολίαζε πολιτικός παράγοντας, «ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται κόκκινο χαλί στους ξένους επενδυτές, οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ νιώθουν ότι τους... τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια».

Παρά το γεγονός ότι η παραίτηση Αθανασόπουλου δικαιολογήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του για παλαιότερη υπόθεση της ΔΕΗ, πολιτικοί παράγοντες γνώριζαν από καιρό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό σε κρίσιμα θέματα, αλλά και δυσαρέσκεια της τρόικας για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Οι ίδιοι όμως παρατηρούν ότι τελικά η έκβαση της υπόθεσης ΟΠΑΠ θα απαιτήσει υψηλού επιπέδου πολιτική αποφασιστικότητα.

Ερωτήματα για τη «σχέση» Baupost - Intralot

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στο μεταξύ η Intralot του κ. Kόκκαλη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένα funds για να συγκροτήσουν ευρύτερο σχήμα. Κι ότι χρησιμοποιεί ως όχημα το μερίδιο της εταιρείας στην κοινοπραξία που έχει σχηματίσει με τον ΟΠΑΠ για τα κρατικά λαχεία, αλλά και την ανυπόγραφη ακόμη νέα σύμβαση με τον Οργανισμό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση από τα funds, χωρίς περαιτέρω ίδια συμμετοχή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα funds αυτά φέρονται να περιλαμβάνονται το Baupost, που πρόσφατα έχει αποκτήσει σημαντική θέση στον ΟΠΑΠ (επίσημα 5,19%), αλλά και το ισραηλινών συμφερόντων York Capital.

Ειδικά στην περίπτωση του Baupost, ερωτήματα έχουν προκαλέσει σε παράγοντες της αγοράς οι αθρόες αγορές που έγιναν από το συγκεκριμένο fund εν όψει της ιδιωτικοποίησης, ακόμη και σε τιμές που δεν θεωρούνται χαμηλές, τουλάχιστον με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις του Οργανισμού για τα οικονομικά αποτελέσματά του, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ήδη σε ορισμένους κύκλους «ψιθυρίζεται» ότι ίσως οι αγορές αυτές να έγιναν κατόπιν επαφών και συνεννόησης με την Intralot, ουσιαστικά εν γνώσει και αναμονή της υπογραφής της επίμαχης σύμβασης που θα δεσμεύσει την εταιρεία με τον ΟΠΑΠ για τα επόμενα χρόνια. Στοιχεία ωστόσο που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο δεν έχουν εμφανιστεί.

Πώς «σαμποτάρεται» η όλη διαδικασία

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος, κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του Οργανισμού, παραδέχτηκε ότι η επίμαχη συμφωνία με την Intralot θα έχει πρακτικά διάρκεια 5 ετών, αναφέροντας ότι μετά την 3ετία υπάρχει 6μηνο περιθώριο διαπραγμάτευσης και εν συνεχεία μεταβατικό διάστημα 18 μηνών, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει η τυχόν επιλογή και εγκατάσταση νέου συστήματος. Άρα, η εξάρτηση με την Intralot και οι σχετικές πληρωμές θα διαρκέσουν πέντε χρόνια.

Ο κ. Λουρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η σύμβαση μειώθηκε από τα 10 στα 5 χρόνια, χωρίς να αυξηθεί το ετήσιο κόστος. Ωστόσο, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους αρχικούς όρους του διαγωνισμού υποστηρίζουν ότι εξαρχής υπήρχε πρόβλεψη για διακοπή του 10ετούς συμβολαίου στα 4 χρόνια με 12 μήνες χρόνο μετάβασης, άρα στην κοστολόγηση του έργου οι διαγωνιζόμενοι ήξεραν (και προϋπολόγισαν) ότι μπορεί να διακοπεί στα 5 χρόνια, αντί να φτάσει τη 10ετία.

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν ενώ ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ η περίφημη τροπολογία που πήγε τρεις φορές στη Βουλή (αλλά τις δύο γύρισε... πίσω), η οποία θα επιτρέψει στους άλλους διεκδικητές να λάβουν γνώση στοιχείων που σήμερα γνωρίζει μόνο η Intralot για το περιεχόμενο των προηγούμενων συμφωνιών της με τον ΟΠΑΠ. Κι αυτό ωθεί εδώ και καιρό τους άλλους διεκδικητές στο να μιλούν για αδιαφάνεια και προνομιακή μεταχείριση.

Η κυοφορούμενη νέα συμφωνία με την Intralot (της οποίας το τίμημα και η μορφή ασφαλώς θα επηρεάζουν την «αξία» του Οργανισμού) πρόκειται, όπως έχει διαβεβαιώσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, να κατατεθεί στο Data Room.

Ουδείς όμως γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό. Η πρώτη συνέλευση για την έγκριση της νέας σύμβασης ΟΠΑΠ-Intralot έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου, ενώ αν δεν υπάρξει απαρτία θα επαναληφθεί στις 6 Απριλίου.

Δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 34%, την κατάσταση περιπλέκει η αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου, καθώς το προτεινόμενο πρόσωπο θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής, πριν από τη συνέλευση.

Εντούτοις, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τις τελικές παρατηρήσεις τους για τις λεγόμενες «συμφωνίες μετόχων» που θα καθορίσουν και την τελική μορφή των σχημάτων ως τις... 18 Μαρτίου - και θα πρέπει να έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές έως την 5η Απριλίου. Δηλαδή πριν από την επαναληπτική συνέλευση που ίσως απαιτηθεί - και σε ασφυκτικά περιθώρια από την πρώτη συνέλευση.

«Παραβίαση ισότητας διαφάνειας και αντικειμενικότητας»

Όλα τα παραπάνω κάνουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διαμαρτύρονται έντονα για αιφνιδιαστικές διαδικασίες και συμφωνίες, που ευνοούν έναν και μόνο διεκδικητή (την Intralot), λιγότερο από έναν μήνα πριν κλείσει η πώληση του 34%, με πλήρη παραβίαση, όπως υποστηρίζουν, κάθε έννοιας ισότητας διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Την ίδια ώρα, στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία κάνουν λόγο για «επαπειλούμενο φιάσκο», σημειώνοντας ότι τυχόν αποχώρηση σοβαρών ενδιαφερόμενων - και μάλιστα με νομικές αντιδράσεις- θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα όχι μόνο για την ευρύτερη υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Κι αυτό, καθώς ακόμη και συνήθως «φλεγματικά» funds (ιδιωτικά προς το παρόν) δηλώνουν την αγανάκτησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η «υπόθεση ΟΠΑΠ» και το ενδεχόμενο σοβαρού αντίκτυπου στο εξωτερικό σημαίνουν ότι την ευθύνη πλέον την έχει η κυβέρνηση και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο.

Μια ευθύνη που αφορά και το πρόσωπο που καλείται να αντικαταστήσει «στο παρά ένα» τον κ. Αθανασόπουλο, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις εξελίσσονται -κι όχι μόνο στην περίπτωση του ΟΠΑΠ- σε απειλή για το ελληνικό πρόγραμμα και τη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές.

πηγή  :  www.dealnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες