Φιλική Ιστοσελίδα

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Διαίσθηση: Οδηγεί σε σωστές αποφάσεις;

Posted by Betman on 13:26

Σε νέο άρθρο του για το Pokerlistings.com, o Άρθουρ Ρέμπερ, συγγραφέας του "The New Gambler's Bible" και του "Gambling for Dummies" αναφέρεται στον ρόλο της διαίσθησης στη λήψη των αποφάσεων στα τραπέζια του πόκερ και το κατά πόσο μπορεί αυτή να αποτελέσει αξιόπιστο σύμμαχο.

Ο Ρέμπερ εκτός από την αρθρογραφία του σε σχεδόν όλα τα μεγάλα διεθνή περιοδικά πόκερ και τζόγου (Card Player, Poker Pro Magazine, Fun 'N' Games κ.ά.), έχει υπάρξει και για σειρά ετών καθηγητής ψυχολογίας στο City University της Νέας Υόρκης, ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το University of British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά.

Διαβάστε αναλυτικά το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ρέμπερ:

"Έχω περάσει 40 χρόνια ζώντας δύο παράλληλες ζωές. Στη μία είμαι παθολογικός τζογαδόρος, παίζω στον ιππόδρομο και παίζω πόκερ ασταμάτητα, στην άλλη είμαι ένας αξιοσέβαστος επιστήμονας.

Κρατούσα μέχρι πρόσφατα χωριστά αυτές τις δύο ζωές μου κυρίως γιατί οι συνάδελφοί μου εκτιμούν ελάχιστα το θαύμα, την πολυπλοκότητα και την διασκέδαση που προέρχεται από το άλλο, τον τζόγο. Αλλά αυτό τώρα αλλάζει. Γράφω άρθρα στρατηγικής σαν αυτό, στα οποία θα προσπαθήσω να δώσω ένα νέο όραμα. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω μία προσέγγιση που δεν έχει ακολουθηθεί ποτέ ως τώρα. 

Θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω κομμάτια από μία ή περισσότερες αρχές της ψυχολογίας και να δείξω πως αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να βελτιώνουμε τη στρατηγική μας σκέψη και να προσθέτουν στη γνώση μας για τα παιχνίδι και τα κέρδη μας.

Θα ξεκινήσω με μία ματιά στο θέμα που ερευνώ εδώ και τόσα χρόνια. Τεχνικά, ονομάζεται "σιωπηρή" επεξεργασία. Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι λένε πράγματα όπως: "Λοιπόν, πραγματικά δεν ξέρω γιατί πίστευα ότι θα το κάνει αυτό, απλά έμοιαζε (διαισθητικά) προφανές", ή "απλά αντέδρασα ενστικτωδώς, δεν σκεφτόμουν".

Εν συντομία, έχω μελετήσει το πως και το γιατί οι άνθρωποι παίρνουν συχνά αποφάσεις οι οποίες είναι σωστές, αν και δεν γνωρίζουν το γιατί. Οκ, καταλαβαίνω έχετε ήδη βαρεθεί. Σκέφτεστε: "Αυτός ο καθηγητής θα αρχίσει να αναλύει ατελείωτα και στο τέλος δεν πρόκειται να κάνω όποιο quiz και να μου ζητήσει". Μην ανησυχείτε η διάλεξη τελείωσε, ας περάσουμε στο πόκερ.

Ο Ντόιλ Μπράνσον στο κλασικό πια "Super System", έγραψε ότι στα τραπέζια του πόκερ υπήρχαν αρκετές υποσυνείδητες πληροφορίες που αιωρούνταν. Αναρωτιόταν το πως κάποιες από αυτές, όπως ο τρόπος παιχνιδιού των αντιπάλων του, απλά εμφανίζονταν στο μυαλό του με κάποιο μαγικό τρόπο. Αρκετοί έχουν σχολιάσει τη συγκεκριμένη παράγραφο του βιβλίου του, και αναρωτούνταν αν έχει δίκιο και αν ναι, γιατί.

Λοιπόν, υπάρχουν αρκετά πράγματα που γνωρίζουμε γιαυτό. Και ναι, ο Μπράνσον έχει δίκιο, αλλά το θέμα είναι κάπως περίπλοκο.

Αυτά είναι τα πιο συχνά θέματα προς συζήτηση:

1. Τι είναι η διαίσθηση; Βασικά, είναι ένα ευρύ, σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητο συναίσθημα, σαν μία φωνή από το υπερπέραν, η οποία ψιθυρίζει πράγματα όπως: "πήγαινέ τα πάσο αμέσως, "κάνε call θα κάνει check στο turn" ή "re-raise, αυτή είναι μία προσπάθεια για steal".

Eπίσης εμφανίζεται και με την μορφή: "Αυτό ήταν ένα κακό call". Αναγνωρίζετε το μήνυμα, αλλά δεν ξέρετε τι το προκάλεσε και από που προέρχεται. Μερικές φορές, αργότερα, μπορείτε να αναγνωρίσετε τι ήταν, αλλά όχι πάντα και όχι εύκολα.

2. Είναι μία "έκτη αίσθηση"; Όχι. Αρχικά ο αριθμός είναι λάθος. Έχουμε περίπου 15 αισθήσεις. Εάν αμφιβάλλετε, συμβουλευτείτε ένα test που αφορά τον εσωτερικό-ψυχικό κόσμο των ανθρώπων. Εν συνεχεία, ο όρος "έκτη" συχνά χρησιμοποιείται ως παραφυσικός.

3. Είναι πραγματικά υποσυνείδητο; Ναι. Οι εγκέφαλοί μας είναι πολύ καλοί στο να αντιλαμβάνονται μοτίβα από το γύρω περιβάλλον χωρίς εμείς να το κατανοούμε. Θέλετε ένα παράδειγμα; Σκεφτείτε τη γλώσσα. Όλοι μιλάμε και καταλαβαίνουμε τουλάχιστον μία γλώσσα. Οι κανόνες για τη σειρά των λέξων και το νόημα είναι τόσο περίπλοκοι που ούτε οι γλωσσολόγοι δεν τους ξέρουν με ακρίβεια.

Παρόλα αυτά από μικρά παιδιά μάθαμε αυτούς τους κανόνες - και το κάναμε χωρίς καμιά συνειδητή προσπάθεια. Απλά αντιληφθήκαμε το μοτίβο ακούγοντας την μητέρα μας να μιλάει όταν είμασταν μωρά. Η διαισθητική γνώση αποκτάται ακριβώς έτσι, είτε στη γλώσσα, είτε στο πόκερ.

4.Αποτελεί ένα ένστικτο που πηγάζει από μέσα μας; Όχι ακριβώς. Ο όρος "από μέσα μας" χρησιμοποιείται, γιατί συχνά εμπεριέχει συναίσθημα, ωστόσο στην ουσία είναι απλά ο εγκέφαλός μας που κάνει αυτό το οποίο ξέρει. Ονομάζεται ένστικτο, γιατί φαίνεται ως κάτι φυσικό και αυτόματο. 

Ωστόσο, τα ένστικτα είναι βιολογικές αντιδράσεις. Η εσωτερική γνώση αποκτάται/μαθαίνεται. Αλλά αφού μιλάμε για πόκερ και όχι για εξελικτική βιολογία, μπορείτε να το λέτε όπως θέλετε.

5. Οδηγεί στη λήψη σωστών αποφάσεων; Ναι, αλλά όχι κάθε φορά. Το σύστημα είναι "ικανοποιητικό" και παρέχει αρκετά καλή δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Εάν θέλετε την τελειότητα θα πρέπει να έχετε και συνειδητό έλεγχο. Το πόκερ, είναι φυσικά ένα παιχνίδι περιορισμένων πληροφοριών κι έτσι το σύστημα εσωτερικής γνώσης/σιωπηρής επεξεργασίας λειτουργεί μια χαρά.

6. Μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη διαίσθησή μας; Ναι, αλλά χρειαζόμαστε εξάσκηση. Το σύστημα λειτουργεί με το να ανιχνεύει μοτίβα και χρειάζεται να διαθέσουμε ώρες εξάσκησης. Όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουμε στο παιχνίδι, τόσο πιο ευαίσθητοι γινόμαστε στην πολυπλοκότητά του ακόμη και αν είναι δύσκολο να παραδεχθούμε ότι μαθαίνουμε. Χρειάζεται επίσης να προσέχουμε. Οι παίκτες που επικεντρώνονται στο παιχνίδι και στο τι κάνουν οι άλλοι παίκτες, χτίζουν τη διαίσθησή τους γρηγορότερα.

7. Έχουν κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες) μεγαλύτερη διαίσθηση από κάποιους άλλους; Όχι. Αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από τη διαίσθηση είναι αυτοί που έχουν περισσότερη εμπειρία εξαιτίας της εξάσκησής της, ή αυτοί που προσέχουν περισσότερο. Οι συγκεκριμένες δυνατότητες διαφέρουν ελάχιστα από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Εάν η γυναικεία διαίσθηση λέγεται ότι υπάρχει, αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες προσέχουν περισσότερο στις κοινωνικές συναναστροφές από τους άνδρες κι έτσι έρχονται σε επαφή με περισσότερα μοτίβα. Στο τραπέζι του πόκερ είμαστε όλοι ίσοι.

8. Το εφαρμόζουν οι επαγγελματίες και αν ναι, πώς; Φυσικά και το εφαρμόζουν. Οι κορυφαίοι επαγγελματίες έχουν ξοδέψει αμέτρητες ώρες στα τραπέζια και έχουν δημιουργήσει μία καταπληκτική αποθήκη υποσυνείδητης γνώσης. Επίσης, ξέρουν να αναγνωρίζουν αυτή τη φωνή από το υπερπέραν όταν λέει κάτι σχετικό. 

Δεν δίνουν σημασία στις χαζομάρες του τύπου "έχω ένα προαίσθημα για αυτή την παρτίδα". Εάν λένε πράγματα όπως το, "απλά νιώθω ότι η επόμενη παρτίδα θα είναι μεγάλη", αυτό είναι απλά ανούσιο table talk και δεν έχει καθόλου να κάνει με όσα είπαμε παραπάνω.

Αυτό ήταν το μάθημα του καθηγητή για σήμερα. Εξασκηθείτε. Δώστε προσοχή σε όσα συμβαίνουν στο τραπέζι. Δώστε στο σύστημα εσωτερικής μάθησης υλικό, για να κάνει αυτό που ξέρει. Θα φτάσετε κάποια στιγμή, να αισθάνεστε υποσυνείδητα τη φωνή από το υπερπέραν να σας ψιθυρίζει χρήσιμα πράγματα στο αυτί, όσο βρίσκεστε στα τραπέζια και θα αποκτήσετε μία καλύτερη και αποδοτικότερη προσέγγιση του παιχνιδιού.
 

πηγή  :  Pokerlistings.com
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες