Φιλική Ιστοσελίδα

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Το Baupost Group πίσω από τη μεγάλη άνοδο του ΟΠΑΠ

Posted by Betman on 12:44

Θέση που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια μετοχές, ποσοστό που αγγίζει το 4% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει “χτίσει” τους τελευταίους μήνες το Baupost Group στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ. Το αμερικανικό hedge fund, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με αξία χαρτοφυλακίου που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικών συμφερόντων μέτοχος στον ΟΠΑΠ, πίσω από την Silchester International Investors που κατέχει το 6,7% του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Baupost εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες σταθερά ως αγοραστής μετοχών του ΟΠΑΠ από το ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που εξηγεί και τη σημαντική άνοδο του τίτλου. Οι αγορές πραγματοποιούνται μέσω μεγάλου οίκου του εξωτερικού και, εάν συνεχιστούν, θεωρείται θέμα χρόνου η θέση του Baupost να υπερβεί το 5%, ποσοστό άνω του οποίου υπάρχει υποχρέωση επίσημης ενημέρωσης από τις εισηγμένες προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έμπειροι παρατηρητές της αγοράς θεωρούν βέβαιο πως η εμφάνιση του Baupost Group σχετίζεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τον εν εξελίξει διαγωνισμό, στον οποίο πέραν των “παραδοσιακών” διεκδικητών, συμμετέχουν hedge fund όπως η Third Point. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται το Baupost να ενεργεί σε συνεννόηση με ένα ή περισσότερα από τα σχήματα που διεκδικούν το 33% του Οργανισμού. Σημειώνεται, δε, πως αν και το Baupost έχει πραγματοποιήσει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, είναι η πρώτη φορά που αγοράζει σε τέτοια έκταση σε μετοχή του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Χθες, η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με νέα σημαντική άνοδο (+5,14%) πλησιάζοντας εκ νέου τα 7 ευρώ.

Δεδομένης της θέσης που έχει αποκτήσει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, το Baupost ζήτησε να ενημερωθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού για τις προοπτικές της εταιρείας, τα νεότερα για τα επενδυτικά της σχέδια και την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Σε conference call που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με τη συμμετοχή των κ.κ. Λουρόπουλου και Ρογκάκου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ επιχείρησε –στο βαθμό που επιτρέπουν οι εκκρεμότητες για σειρά θεμάτων, όπως τα VLTs, την επέκταση στο διαδίκτυο κ.α.– να παρέχει αυτή την ενημέρωση.

Από τα 27 εκατ., στα 30 δισ. δολάρια

Επικεφαλής του hedge fund είναι ένας σύγχρονος μύθος των χρηματιστηρίων, ο Seth Klarman ο οποίος ίδρυσε την Baupost Group το 1982 με κεφάλαιο 30 εκατ. δολαρίων. Σήμερα η εταιρεία του συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων –τόσο σε μέγεθος, όσο και σε αποδόσεις– hedge funds στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο 30 δισ. δολαρίων, έχοντας πετύχει μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 19% και μόνο μια χρονιά με ζημιές. Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις του fund αφορούν αμερικανικές εταιρείες. Η μεγαλύτερη θέση αναφέρεται στη μετοχή της Oracle, της BP Plc., της Viasat, της News Corporation και της Hewlett Packard.

πηγή  :  www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες