Φιλική Ιστοσελίδα

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Συνέδριο New Landscape in Gaming Market: Πώς διαμορφώνεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών

Posted by Betman on 13:16

Στη δυναμική της ανάπτυξης της αγοράς παιγνίων, τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση της αγοράς, τις ευκαιρίες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον, τη συνεκτικότητα στην πολιτική των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, τις εξελίξεις στα διαδικτυακά παιχνίδια και το ρόλο του χρήστη στη διαμόρφωση του πλαισίου που ρυθμίζει το χώρο των παιγνίων αναφέρθηκαν οι ομιλητές και οι σύνεδροι του.

Για την αναμφισβήτητη ευκαιρία ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον, τη στρατηγική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μίλησε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας συνίσταται στο να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της ΟΠΑΠ ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση. Το 2011 η εταιρεία είχε 4,3 δις ευρώ μικτά έσοδα και EBITDA 734 εκατ. ευρώ, στοιχεία που την κατατάσσουν στη λίστα με τις δέκα καλύτερες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τους αναλυτές η ΟΠΑΠ κατέχει το 70% της νόμιμης αγοράς στην Ελλάδα και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρακτόρων στην Ελλάδα (5.000 καταστήματα) και στη Κύπρο (170 καταστήματα). Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έδειξε την ικανότητα της να παράγει στο σωστό χρόνο νέα παιχνίδια και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται: τα δικαιώματα για το επίγειο δίκτυο και το ίντερνερ έως το 2030, στο σημαντικό cash flow, η ιστορία του που βασίζεται σε εμπειρία 53 ετών και η διοικητική ομάδα της εταιρείας. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά στο χώρο των παιγνίων και μαζί με την Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση “gross gaming revenues” ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα VLT's τόνισε ότι οι εξελίξεις συναρτώνται με τον εσωτερικό προσανατολισμό της διοίκησης αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο από την πολιτεία, που θέτει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη τους. Όσον αφορά τα κρατικά λαχεία είπε πως πέρα από τα υφιστάμενα πρακτορεία θα υπάρξουν και νέα σημεία πώλησης και αυτόματες μηχανές.

Στη λειτουργία, το έργο και τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, που επισήμανε ότι στην αγορά των τυχερών παιγνίων δεν μπορεί να υπάρξει αυτορρύθμιση λόγω της ασφάλειας του παίκτη ενώ παράλληλα χρειάζεται στοχευμένη δράση, σημαντική δουλειά και έννοιες συγκεκριμένες.

Τα έσοδα που αποκομίζει το κράτος από τα παιχνίδια αυτά είναι σημαντικά ωστόσο μπορούν να αυξηθούν κατά πολύ. Στόχος του τριετούς σχεδίου που εκπονεί η αρχή είναι να υπάρξει μετά από παρέλευση της περιόδου αυτής μια αγορά που θα λειτουργεί ορθά και θα παρέχει την αναγκαία προστασία στον καταναλωτή.

Η αρχή έχει επιφορτιστεί εξαρχής με το έργο να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά πλαίσια για να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις. «Εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο, τίθεται σε εθνική διαβούλευση και εν συνεχεία ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βάση της φιλοσοφίας της αρχής είναι το ότι πρέπει να ρυθμίζουμε σε συνεργασία με την αγορά και όχι «απέναντι» σε αυτήν» δήλωσε.

Όπως ανέφερε η αρχή υφίσταται στα «χαρτιά» από το 2004, ωστόσο δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη αρχή από το Φεβρουάριο του 2012, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χώρο και σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Σήμερα δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του έργου της 32 στελέχη που έχουν αποσπαστεί από το δημόσιο τομέα και έχουν εκπαιδευτεί για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Όσον αφορά τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο είπε πως η απαγόρευση των τεχνικών παιχνιδιών το 2000 οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 και το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων. Συνολικά έως το 2011 η Ελλάδα πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ.

Στην ανάγκη καθορισμού στρατηγικής στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και τη δραστηριοποίηση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Επικεφαλής Εταίρος στο Δικηγορικό Γραφείο Μ. & Π. Μπερνίτσα, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα που έχει η χώρα προς τους ξένους επενδυτές. Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΟΠΑΠ είπε πως η πολιτική που έχει ακολουθηθεί έως τώρα έχει δημιουργήσει περιβάλλον αβεβαιότητας για τους επενδυτές και αμφιβολίες σχετικά με τα δικαιώματα. «Χωρίς αξιοπιστία» όπως είπε «το μέλλον των τυχερών παιγνίων είναι σκοτεινό».

Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης Δραζιώτης, CFA Αναλυτής Μετοχών - Κλάδων Τυχερών Παιχνιδιών & Καταναλωτικών αγαθών στη Eurobank Equities, μίλησε για τη διαδικτυακή αγορά παιγνίων στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200-250 εκατ. ευρώ παρέχοντας ουσιαστικά στην πολιτεία κίνητρο για τη νομιμοποίηση ενός μεγάλου μέρους αυτής της αγοράς. Η πολιτεία πρέπει να ενεργεί με βάση αφενός την προστασία του καταναλωτή και αφετέρου τη συγκέντρωση εσόδων, που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό. Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ είπε πως η κυβέρνηση έχει επιβάλλει φόρο 30% στα έσοδα εκτιμωντας ότι αυτή η πολιτική είναι πιο συμφέρουσα από τα μερίσματα.

Ο Mr. Morten Ronde, Chief Executive, Danish Online Gambling Association στην ομιλία του αναφέρθηκε στον οργανισμό ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών της Δανίας και πώς εξελίχθηκε η απελευθέρωση στη συγκεκριμένη αγορά. Όπως είπε στη Δανία η μαύρη αγορά αυξανόταν χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φτάσει να έχει το 80% της αγοράς. Αυτό συνέβαινε επειδή η αγορά δεν ήταν ρυθμισμένη. Χρειαζόταν λοιπόν ένα μοντέλο που θα προστάτευε τον καταναλωτή και ταυτόχρονα θα έφερνε έσοδα στο κράτος. Εξετάστηκαν ρυθμιστικά πλαίσια άλλων χωρών για να ενσωματωθούν τα καλύτερα στοιχεία τους στο δανέζικο μοντέλο. Όταν ρυθμίστηκε η αγορά το παράνομο κομμάτι περιορίστηκε στο 5% με το υπόλοιπο από το 80% που ήταν πριν να μεταφέρεται στη νόμιμη αγορά. Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται στο σημείο που ήταν η Δανία 5 χρόνια πριν. Είπε χαρακτηριστικά ότι θλίβεται με το ελληνικό σχέδιο αδειοδότησης που προβλέπει ένα μόνο πάροχο στον αθλητικό στοιχηματισμό, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρακτική θα επαναλάβει ευρωπαϊκά ιστορικά λάθη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δουκίδη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημιου Αθηνών από έρευνα που διενήργησε στην ελληνική αγορά για τη συμπεριφορά του online παίκτη προέκυψε ότι 1,9 εκατ. Έλληνες κάνουν online αγορές ύψους 2,9 δις ευρώ, ποσό το οποίο φαίνεται ότι αναπτύσσεται με ρυθμούς 35-50%. Βέβαια όπως παρατήρησε οι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι διπλάσιοι κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς. Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι από πέρυσι διαφαίνεται ισχυρή η τάση αναφοράς των αγοραστών του ίντερνετ στο e-gaming. Οι παίκτες που ασχολούνται με το e-gaming υπολογίζονται στους 460 χιλιάδες οι οποίοι κάνουν περίπου 3 εκατ. κλικ το μήνα σε 1 εκατ. περίπου ιντερνετικά παιχνίδια.

πηγή  :  www.imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες