Η επιστολή έφυγε από το γραφείο του αντιπροέδρου της Κομισιόν Αντόνιο Ταλιάνι, αυτός που χειρίζεται το θέμα είναι ο Μάσιμο Μπαλντινάτο και όπως έγινε γνωστό το συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρό και έτσι αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Στην παρούσα φάση δε θέλουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο, είναι μία διαδικασία που μόλις ξεκίνησε», τόνισε στέλεχος της Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα και απέφυγε φυσικά να εκτιμήσει και την πιθανή αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Η ΕΕΕΠ και η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την οδηγία ΕΕ 98/34, η απόφαση της ΕΕΕΠ θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυτό δεν έγινε και μετά την καταγγελία της RGA, τηςv Ενωσης των εταιρειών, κινήθηκαν οι διαδικασίες κατά της Ελλάδας.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να το αγνοήσει αν επιθυμεί, αλλά όχι για πολύ. Είναι υποχρεωμένη να απαντήσει, να αιτιολογήσει τη στάση του προέδρου της ΕΕΕΠ. Ο κ. Γιαννακόπουλος βέβαια απάντησε ήδη στη RGA, την Ενωση των εταιρειών, ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τον νόμο και το ίδιο θα πει και στην Κομισιόν, όμως αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει διάλογο και να κερδίσει χρόνο αλλά εδώ πρέπει να εκτιμηθούν και άλλα δεδομένα, όπως η κόντρα που πάει να ανοίξει με την Κομισιόν αυτή την εποχή αλλά και να αξιολογήσει τους κινδύνους από πιθανές νέες καταγγελίες που μπορούν να έχουν επιπτώσεις ακόμα και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Το ντραφτ του νόμου που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη νομοθεσία για ΟΠΑΠ και καθαρίζει τον δρόμο για τον νέο ιδιοκτήτη περιέχει και ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά συνολικά και επίσης για αυτό το κείμενο δεν έχει ενημερωθεί η Κομισιόν. Η RGA προτίθεται να καταγγείλει και αυτό το γεγονός και να επιχειρήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στην επικείμενη αποκρατικοποίηση διεκδικώντας τα δικά της συμφέροντα στα άλλα μέτωπα
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενημερώθηκαν για την αποστολή της επιστολής κι αν δεν θέλουν να μπλέξουν παραπάνω και να ρισκάρουν κάτι, θα χρειαστεί να αναστείλουν την απόφαση της ΕΕΕΠ, να δώσουν μια παράταση τριών μηνών και να επανεξετάσουν το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Μία σκέψη που κερδίζει όλο και περισσότερα στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών και το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η διαδικασία
Τι είναι το EU Pilot
Η επιστολή στάλθηκε με τη διαδικασία EU Pilot, το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2008 με στόχο την παροχή ταχύτερων και πληρέστερων απαντήσεων στις ερωτήσεις και λύσεων στα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ -ιδίως εκείνων που εγείρουν οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις-, που απαιτούν επιβεβαίωση της πραγματικής ή νομικής κατάστασης σε ένα κράτος-μέλος.
Είναι σχεδιασμένο με σκοπό να βελτιώσει την επικοινωνία και την επίλυση προβλημάτων μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών-μελών σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ ή τη συμμόρφωση της νομοθεσίας ενός κράτους-μέλους με το κοινοτικό δίκαιο σε πρώιμο στάδιο, πριν μια διαδικασία επί παραβάσει έχει ξεκινήσει σύμφωνα με το άρθρο 258 συγκεκριμένης οδηγίας. Οπου μπορεί να υπάρξει προσφυγή επί παραβάσει, το EU Pilot χρησιμοποιείται πριν από το πρώτο στάδιο της διαδικασίας.
πηγή : ethnos.gr
1 σχόλια:
Τόσα χρόνια την γράφανε στα @@ τους τα δικά μας παχύδερμα την ΕΕ. Ήρθε όμως η ώρα που θα πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ON-LINE ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ!
Δημοσίευση σχολίου