Φιλική Ιστοσελίδα

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Αποκωδικοποιώντας τις αγορές σε μια δύσκολη περίοδο

Posted by Betman on 10:20

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

Η Ισπανία δέχεται την ανελέητη επίθεση των κερδοσκόπων και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να δούμε τους Ισπανούς αξιωματούχους να ζητούν πλήρη διάσωση της χώρας. Επέλεξα να ξεκινήσω με την Ισπανία γιατί σε άρθρο μας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» πριν από αρκετούς μήνες είχαμε προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η Ισπανία θα αποτελέσει ένα ιδανικό επενδυτικό παράδειγμα, με πολύ μεγάλη ομοιότητα στην Ελλάδα.

Τη Δευτέρα, οι ισπανικές χρηματιστηριακές αρχές απαγόρευσαν το short selling. Αυτό είναι απόδειξη ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μέτρο αυτό όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά θα οδηγήσει και στην γρήγορη επιδείνωση των απωλειών. Οι κερδοσκόποι θα επιτεθούν στην Ισπανία κάνοντας χρήση των ομολόγων και των CDS, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των πρώτων και τις τιμές των δεύτερων και η Ισπανία θα βρεθεί στη λαιμητόμο. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και με την Ιταλία, γι’ αυτό όσοι αναζητούν επενδυτές ευκαιρίες ας προσέξουν την κατάσταση που έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Το βασικό θέμα όμως θα πρέπει να είναι που θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση. Τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήσαμε μια ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά ταυτόχρονα είδαμε τις αγορές να κινούνται υψηλότερα (εξαίρεση αποτέλεσε το ευρώ) και τη διάθεση για ρίσκο να απογειώνεται και πάλι. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με πάρα πολλές ειδήσεις και πάρα πολλά γεγονότα που δημιούργησαν προσδοκίες για μια αποφασιστική κίνηση εκτόνωσης της κατάστασης. Από την μια η ΕΚΤ και η Fed και από την άλλη οι συναντήσεις του Eurogroup, έκαναν τους επενδυτές να διατηρούν μια μικρή αισιοδοξία. Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία σημείωνε ραγδαία επιδείνωση.

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση μελετώντας κάθε σημαντικό κομμάτι ξεχωριστά.

Αμερική

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, αλλά στην πραγματικότητα είναι σε καλύτερη θέση από την Ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και επίσης ταλανίζεται από μια καταστροφική κρίση χρέους. Η Αμερική βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η ιστορία έχει δείξει ότι ποτέ δεν υπήρξε μια μεγάλη πτώση στις αγορές κατά τη διάρκεια εκλογικής χρονιάς. Παρ΄ όλα αυτά, ο Ομπάμα δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να μειώσει την ανεργία αλλά ούτε και ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο τους τελευταίους τρεις μήνες και αν αυτό συμβεί τότε θα έχουμε μια άνευ προηγουμένου χειραγώγηση των αγορών. Μήπως ο Ομπάμα επιλέξει να στηριχθεί στο δολάριο; Μήπως ο Ομπάμα βλέπει ότι αυτό που ισχυροποιεί όσο τίποτα άλλο την Αμερική, αυτή την περίοδο, είναι μια ταχύτατη επιδείνωση της κρίσης χρέους; Μπορεί ο Ομπάμα να ανεβάσει το δολάριο και να πείσει τους Αμερικανούς ότι η Αμερική παραμένει μια οικονομική αυτοκρατορία;

Πιστεύουμε ότι ο Dow Jones δεν θα αφεθεί στις τύχες του και θα στηρίξει την αγορά από μια απότομη και μεγάλη πτώση. Από την άλλη έχουμε και τον παράγοντα του πετρελαίου ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη. Αν το πετρέλαιο σημειώσει μια σημαντική πτώση, τότε αυτομάτως δίνει μια κριτικής σημασίας ανάσα στην αμερικανική οικονομία.

Άλλο ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά η Fed θα προχωρήσει σε ένα QE3. Εξακολουθούν να μην υπάρχουν οι συνθήκες που θα έκαναν κάτι τέτοιο αποτελεσματικό. Κάθε επόμενο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας θα έχει όλο και μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές και κατ’ επέκταση στην αμερικανική οικονομία. Επίσης κάθε επόμενο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας θα έχει δυο σημαντικές επιπτώσεις. Η πρώτη αφορά το δολάριο και η δεύτερη την ίδια την Αμερική. Κάθε πακέτο τόνωσης μειώνει δραματικά την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ίδια τη χώρα.

Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτό δεν είναι κάτι που θα τελειώσει γρήγορα. Η κρίση χρέους έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για να μη μακρηγορώ, η Ισπανία και η Ιταλία θα έχουν την τύχη της Ελλάδας ανεξάρτητα από το αν το μέγεθός τους είναι εξαιρετικά μεγάλο. Οι αγορές μοιάζουν ασταμάτητες και κάποια στιγμή θα περικυκλώσουν το μεγάλο στόχο που λέγεται Γερμανία. Η Γερμανία έχει αποφασίσει να επιλύσει την κρίση χρέους ως μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη. Τι θα γίνει όμως, όταν οι αγορές καταφέρουν να χτυπήσουν αυτό το ισχυρό χαρτί; Όταν ο κόσμος προετοιμάζεται για μια δεκαετία οικονομικής στενότητας, ποιος θα αγοράσει τα γερμανικά αλλά και κάθε άλλης προελεύσεως προϊόντα; Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας με τον Ολάντ στο τιμόνι της Γαλλίας. Η πορεία της σχέσης αυτής είναι πολύ πιθανό να καθορίσει και την ίδια τη μοίρα του ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος δεν είναι η διάλυση του ευρώ, αλλά η μόνιμη απαξίωσή του από τις αγορές. Ο στόχος είναι το ευρώ να πάψει να αποτελεί ένα νόμισμα-απειλή για το αμερικανικό δολάριο αλλά και για τη στερλίνα.

Κίνα

Η Κίνα είναι αυτή που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο επενδυτικό συναίσθημα και κατ’ επέκταση στην μελλοντική κίνηση των αγορών. Με την Ευρωζώνη σε ύφεση και με τις περισσότερες χώρες να έχουν λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα αλλά και με την Αμερική να σημειώνει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και με την ανεργία στα ύψη, η Κίνα θα δει τις εξαγωγές της να μειώνονται σε σημαντικό βαθμό. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης σημειώσει μια απότομη κάμψη τότε τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία θα γίνουν δραματικά.

Χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο είναι εγκλωβισμένο στο πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Παρά την έντονη άνοδο του δολαρίου έχει καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τη στήριξη στα $1.532. Αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται έντονα τότε δεν αποκλείεται να δούμε το χρυσό χαμηλότερα. Ακόμα και θεμελιωδώς, ο χρυσός έχει χάσει κάποια από τα στηρίγματά του. Ο πληθωρισμός σημειώνει πτώση και αυτό είναι αρνητικό για το πολύτιμο μέταλλο αφού οι επενδυτές προτιμούν να τοποθετηθούν σε περισσότερο ρευστά επενδυτικά προϊόντα και έτσι τοποθετούνται στο δολάριο. Επίσης πρέπει να προβληματίσει και το γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει στάσιμος την ώρα που το ευρώ καταρρέει.

Ομόλογα

Εδώ υπάρχουν δυο όψεις. Από τη μια έχουμε τα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας, τα οποία σημειώνουν δραματική άνοδο (οι αποδόσεις τους) και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οδηγώντας την Ευρωζώνη στην οικονομική εξαθλίωση. Από την άλλη έχουμε τα συνεχή ρεκόρ εισροών στα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αρνητικές.

Η άνοδος των ομολόγων δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ισχυρά αποπληθωριστικό περιβάλλον και ότι το χρήμα αποστραγγίζεται από την οικονομία, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές είναι έτοιμες για μια πολύ σοβαρή διορθωτική κίνηση. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί άμεσα. Οι αγορές μπορεί να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα μόνο αν υπάρχει αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και δημιουργία πληθωριστικού χρήματος. Όπως λέει και ο Paul Brodsky, αυτή είναι η διαδικασία μόχλευσης της χρηματιστηριακής αγοράς. Με τις τράπεζες όμως να έχουν μηδενίσει την πιστωτική επέκταση, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες απομόχλευσης των χρηματιστηρίων με σκοπό να αποσυρθούν κεφάλαια από τις χρηματιστηριακές αγορές και να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της κατανάλωσης.

* Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Τεχνικός Αναλυτής Αγορών του DailyFX.gr και της FXCM


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες