Φιλική Ιστοσελίδα

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βoυλιάζει στα χρέη το ισπανικό ποδόσφαιρο

Posted by Betman on 14:00


Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ χρωστούν οι ομάδες σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία

Συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών! Σε σαθρό έδαφος έχει οικοδομηθεί το καλύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ισπανία χρωστούν περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ στην εφορία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
Η δε προσπάθεια της κυβέρνησης να διακανονίσει το χρέος συναντά τη σθεναρή αντίδραση και χλεύη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς η ισπανική οικονομία κλυδωνίζεται.

Οι σύλλογοι χρωστούν σε όλους: Πρώην και νυν παίκτες, προπονητές, μάνατζερ, τοπικές αρχές, αλλά και στο κράτος. Από τα συνολικά 3,48 δισ. ευρώ των χρεών των 20 ομάδων της Πριμέρα Ντιβισιόν, που διαπίστωσε για τη χρονιά 2009-10 ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, τα 490 εκατ. αφορούν σε χρέη στην εφορία και άλλα τόσα περίπου προς τα ασφαλιστικά Ταμεία της Ισπανίας, μιας χώρας με τεράστια προβλήματα.

Το συνολικό χρέος των ποδοσφαιρικών συλλόγων μόνο στην ισπανική εφορία ανέρχεται στα 752.297.357 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης κατόπιν ερώτησης από βουλευτή της Αριστεράς.

Η μη πληρωμή των χρεών προς την εφορία είναι πολύ συνηθισμένη στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Λόγω του υψηλότατου ποσοστού φόρου σε κάθε μεταγραφή, μισθό κ. λπ., που ανέρχεται στο 50% κατά μέσο όρο, η συνήθης πρακτική των συλλόγων είναι να «αναβάλλουν» την πληρωμή της φορολογίας με διακανονισμούς που άλλες επιχειρήσεις στη χώρα δεν θα μπορούσαν καν να ονειρευτούν.

Την ίδια πρακτική φαίνεται ότι ακολουθούν και αρκετοί ποδοσφαιριστές, με τις ισπανικές αρχές να ανεβάζουν τον περασμένο μήνα στα 2,4 εκατ. ευρώ τα χρέη στην εφορία του πρώην άσου της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ, Λουίς Φίγκο από τα κέρδη της εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων της εικόνας του, ενώ ήταν στους Καταλανούς, και ιδιαιτέρως από το 1997 ώς το 1999.

Το σκάνδαλο της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής είναι γνωστό εδώ και χρόνια στις ισπανικές κυβερνήσεις, που όμως αρνούνταν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της πίεσης προς τις ομάδες σε μια χώρα αφοσιωμένη στο ποδόσφαιρο. Τώρα όμως που ο ισπανικός κρατικός κορβανάς έχει σοβαρότατα προβλήματα, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι δοκίμασε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με διακανονισμούς.
Την ώρα που η ανεργία μεταξύ των νέων καλπάζει στο 50% στην Ισπανία, οι σύλλογοι μπορούν και φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα χωρίς να απειλούνται με αφαίρεση βαθμών ή άλλη αγωνιστική ποινή.

Εκπρόσωπος του κόμματος Ενωμένη Αριστερά, το οποίο έφερε το θέμα στο κοινοβούλιο είπε για τα χρέη ότι «είναι πολύ άσχημη είδηση για όλους όσοι έχουν απολέσει τα σπίτια τους και υποφέρουν από τις περικοπές, ενώ υπάρχει μια τρομερή γενναιοδωρία έναντι του ποδοσφαίρου».
Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, που μέχρι πρότινος κυβερνούσε τη χώρα της Ιβηρικής, ζήτησε να αποβληθούν από το πρωτάθλημα οι ομάδες που χρωστούν στην εφορία, όπως γίνεται στην Ιταλία. Κάτι τέτοιο όμως θα άφηνε μόνο έξι ομάδες στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να διακανονίσει τα χρέη εξελήφθη από πολλούς ως διάθεση άφεσης ή «κουρέματος», μολονότι το κυβερνών κόμμα περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση ως απαράδεκτη. Ο υπουργός Αθλητισμού Μιγέλ Καρδενάλ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε κάθε σκέψη για μηδενισμό των χρεών στην εφορία και ότι αρχίζει συνεργασία με την ένωση των επαγγελματικών σωματείων της χώρας (LFP) για συμφωνία διακανονισμού.
«Στόχος μας είναι να τελειώσει η ιστορία με τα χρέη και να μην ξαναδημιουργηθούν ποτέ», δήλωσε στην εφημερίδα «Μάρκα» ο κ. Καρδενάλ. «Αναζητούμε κάποια φόρμουλα στο πλαίσιο του εφικτού για να διορθώσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, κάτι που ακούστηκε και σαν διάθεση μεθόδευσης.

Η είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα και δεν έκανε μόνο την αντιπολίτευση στην Ισπανία έξαλλη, αλλά και κάποιους γνωστούς καλοθελητές εκτός συνόρων. Η γερμανική εφημερίδα λαϊκής κατανάλωσης «Μπιλντ» συνδύασε τον διακανονισμό των χρεών των ομάδων στο κράτος με τη βοήθεια που λαμβάνει από την Ευρωζώνη η Ισπανία, διερωτώμενη «για πόσο καιρό θα πρέπει ο Γερμανός φορολογούμενος να πληρώνει μέρος των μισθών των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο».
Ομοίως, ο πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες δήλωσε ότι «πρόκειται για κάτι το αδιανόητο. Εμείς πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τους ξελασπώσουμε, κι οι σύλλογοί τους δεν πληρώνουν τα χρέη τους».

H «μαύρη τρύπα» της Ατλέτικο
Πρωταθλήτρια στα χρέη προς την ισπανική εφορία είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «Κολτσονέρος» οφείλουν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των χρημάτων που χρωστούν όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας στην εφορία, κατακτώντας με άνεση τον κάθε άλλο παρά επίζηλο αυτό τίτλο.
Σύμφωνα με τον πίνακα των χρεών των ομάδων που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «Ας», η δεύτερη ομάδα της Μαδρίτης οφείλει περί τα 155 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία, σε βαθμό που κάθε της κίνηση είναι πλέον υπό τον στενό έλεγχο των οικονομικών αρχών της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 50 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι από την πώληση του μεγάλου της αστεριού, του Σέρχιο Αγουέρο στη Μάντσεστερ Σίτι, πήγαν απευθείας στην εφορία.
Η Μπαρτσελόνα είναι πολύ πιο πίσω, χρωστώντας περί τα 48 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καθαρή από χρέη προς το κράτος. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν έχουν γενικά χρέη οι δύο μεγάλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου, καθώς η Ρεάλ χρωστά συνολικά περί τα 660 εκατ. ευρώ σε πρώην παίκτες, ομάδες, μάνατζερ κ.λπ., ενώ η Μπαρτσελόνα χρωστά 550 εκατ. Ωστόσο, τα άφθονα χρήματα που ρέουν στα ταμεία των δύο Ισπανών γιγάντων σημαίνουν ότι η αποπληρωμή των χρεών τους, έστω με δόσεις, είναι τελικά εξασφαλισμένη.

Αντιθέτως μικρότερες ομάδες όπως οι Ρεάλ Μπέτις, Ρεάλ Σαραγόσα, Ράθινγκ Σανταντέρ, Λεβάντε και Μαγιόρκα είναι λιγότερο πιθανό να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία, τα οποία συνολικά φθάνουν τα 118 εκατ. ευρώ. Η Μαγιόρκα μάλιστα έφθασε σε τέτοιο σημείο κακοδιαχείρισης ώστε έχασε πέρσι τη θέση της στο Γιουρόπα Λιγκ βάσει των αυστηρών κριτηρίων της UEFA.

Εκτός από τη Ρεάλ, «καθαρές» από χρέη προς την εφορία είναι οι Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Χετάφε, Βιγιαρεάλ και Σπόρτινγκ Χιχόν. Η άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας, η Βαλένθια, χρωστά 6 εκατ. ευρώ. Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας χρωστούν κάτι παραπάνω από 184 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ αυτές των κατώτερων κατηγοριών λίγο περισσότερο από 78 εκατ. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα εξίσου σημαντικά χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, για τα οποία όμως δεν έχουν δημοσιευτεί ακριβή στοιχεία.

Βασικό «όπλο» διαπραγμάτευσης των ισπανικών συλλόγων, πλην Ρεάλ και Μπάρτσα, είναι το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που στην Ισπανία χαρακτηρίζονται ομολογουμένως από σημαντική ανισομέρεια. Οι δύο μεγάλοι λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα κανάλια που έχουν το δικαίωμα αναμετάδοσης των αγώνων μέσω της κεντρικής διαχείρισης, αφήνοντας «ψίχουλα» για τους υπολοίπους.

Ετσι οι υπόλοιποι σύλλογοι, που ανά περιοχή ελέγχουν κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων στις οποίες η συντηρητική παράταξη συχνά δεν έχει καλή πρόσβαση, ζητούν την αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε δικαιότερη βάση, ώστε να είναι μετά σε θέση να μηδενίσουν και τα χρέη τους προς την εφορία.

πηγή : news.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες