«Οι ομάδες χτίζονται, δεν αγοράζονται». Μία φράση που ακούγεται συχνά στο ποδόσφαιρο, όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που το χρήμα φέρνει την επιτυχία. Το gazzetta.gr τις παρουσιάζει!
Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Παρί σεν Ζερμέν, Μάλαγα και σταδιακά η Ανζί βλέπουν τις σπατάλες τους την φετινή χρονιά να αποδίδουν καρπούς και να βγαίνουν μέσα στο γήπεδο και στο βαθμολογικό πίνακα, κάτι που δεν ισχύει για Τσέλσι και Ρόμα! Τα μοντέλα ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα, η Μπιλμπάο και η Άρσεναλ (παλιότερα) μπορεί να είναι αποδοτικά και να κερδίζουν το θαυμασμό και το χειροκρότημα, αλλά όταν δεν υπάρχει τόσος χρόνος, οι ομάδες αγοράζονται. Και υπάρχουν φορές, που αγοράζονται με επιτυχία! Αρκεί οι πολυδάπανες κινήσεις που γίνονται να υπακούουν σε ένα άρτια καταρτισμένο πλάνο και να μην γίνονται απλά και μόνο για τον εντυπωσιασμό!

Το... τρένο της Σίτι
Έχει μέσο όρο 78% κατοχή, τον καλύτερο από κάθε άλλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Έχει την καλύτερη επίθεση με 67 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 19, ενώ μετράει 13 στα 13 στην έδρα της. Το ότι... στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ φαντάζει λοιπόν ως λογικό επακόλουθο. Στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο οι Πολίτες έκλεψαν την παράσταση, έφτιαξαν ακόμα περισσότερο την 11άδα τους και τώρα δείχνουν ως το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Μια ομάδα άλλωστε που έχει την πολυτέλεια να... κρατά παροπλισμένο τον Κάρλος Τέβες και αγωνιστικά η απουσία του να μην στοιχίζει, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα λιγότερο!Οι 83.454.800 λίρες που έχει δαπανήσει φέτος για μεταγραφές, δείχνουν να αποδίδουν. Κυρίως αν σκεφτεί κανείς ότι έχει πάρει από αποχωρήσεις μόνο 24.156.000 κι αυτό κυρίως χάρη στο Ζερόμ Μπόατενγκ, που έφερε στα ταμεία περίπου 12 εκ. Αρκετοί έχουν ασκήσει κριτική στον Μαντσίνι, ωστόσο ο Ιταλός καταφέρνει μια χαρά να κρατήσει ψηλά την ομάδα.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΣΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Γκαέλ Κλισί (Άρσεναλ) 6.8 εκατ. Καλοκαίρι
Σέρχιο Αγουέρο (Ατλέτικο Μ.) 39.6 εκατ. Καλοκαίρι
Σαμίρ Νασρί (Άρσεναλ) 24.2 εκατ. Καλοκαίρι
Στέφαν Σάβιτς (Παρτιζάν) 10.56 εκατ. Καλοκαίρι
Κοστέλ Παντιλιμόν 2.02 εκατ (+250.000 για δανεισμό) Ιανουάριος

«Κυρία» έτοιμη για κορυφή!
Συνέχισε αήττητη και στο ντέρμπι με τη Μίλαν και βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από τους Ροσονέρι, αλλά με παιχνίδι λιγότερο. Συνεχίζει δηλαδή να κρατά την τύχη της στα χέρια της. Οι Γιουβεντίνοι έκαναν δυναμικό come back και το καλοκαίρι δαπάνησαν 81.356.000 λίρες για να χτίσουν την... νέα αυτοκρατορία, ενώ από τις αποχωρήσεις έβγαλαν 18.7 εκατομμύρια. Τα χρήματα «έσπασαν» σε αρκετούς παίκτες, με τους Μάτρι και Βούτσινιτς να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, έχει στραφεί στο πρωτάθλημα και δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στην κορυφή.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΣΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Ελιέρο Ελία (Αμβούργο) 7.9 εκάτ. Καλοκαίρι
Σιμόνε Πέπε (Ουντινέζε) 6.6 εκάτ. Καλοκαίρι
Σιμόνε Παντοΐν (Αταλάντα) 4.4 εκάτ. Ιανουάριος
Φρέντερικ Σόρενσεν (Λίγκμπι) 440000 Καλοκαίρι
Μάρκο Μότα (Ουντινέζε) 3.3 εκάτ. Καλοκαίρι
Εμανουέλε Τζιακερίνι (Τσεζένα) 2.64 εκάτ. Καλοκαίρι
Αλεσάντρο Μάτρι (Κάλιαρι) 13.64 εκάτ. Καλοκαίρι
Μίρκο Βούτσινιτς (Ρόμα) 13.2 εκάτ. Καλοκαίρι
Φάμπιο Κουαλιαρέλα (Νάπολι) 9.24 εκάτ. Καλοκαίρι
Αρτούρο Βιντάλ (Λεβερκούζεν) 9.24 εκάτ. Καλοκαίρι
Στέφαν Λιχτστάινερ (Λάτσιο) 8.8 εκάτ. Καλοκαίρι
Μ. Εστιγαρίμπια (δανεικός) 440000 Καλοκαίρι
Μάρκο Μποριέλο (δανεικός) 440000 Ιανουάριος
Μάρτιν Κάσερες (δανεικός) 1.05 εκάτ. Ιανουάριος

Η... νεόπλουτη Παρί!
Η Qatar Investment Authority αγόρασε το 70% των μετοχών της Παρί το 2011, φιλοδοξώντας να... απογειώσει το σύλλογο. Οι μεγάλες σπατάλες ξεκίνησαν από νωρίς και τα χρήματα που ξόδεψαν για μεταγραφές φέτος, αποτελούν ρεκόρ Γαλλιας! Το ποσό έφτασε περίπου στα 93.368.000 λίρες. Η μεταγραφή του Χαβιέ Παστόρε ήταν αυτή που... τίναξε την μπάνκα στον αέρα, ενώ ακολουθεί ο Μότα που πήγε στου Παριζιάνους τον Ιανουάριο. Πέραν των παικτών, η Παρί απέκτησε και προπονητή με βαρύτητα, αφού ο Αντσελότι ανέλαβε τις τύχες της και δείχνει ικανός να την οδηγήσει στην κορυφή, αφού βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Μονπελιέ.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΣΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Μπλαϊσέ Ματουιντί (Σεντ Ετιέν) 7 εκάτ. Καλοκαίρι
Ζερεμί Μένεζ (Ρόμα) 7 εκάτ. Καλοκαίρι
Μοχάμεντ Σισοκό (Γιουβέντους) 6.16 εκάτ. Καλοκαίρι
Άλεξ (Τσέλσι) 4.4 εκάτ. Ιανουάριος
Χαβιέ Παστόρε (Παλέρμο) 36.9 εκάτ. Καλοκαίρι
Σαλβατόρε Σιρίγκου (Παλέρμο) 3.43 εκάτ. Καλοκαίρι
Μάξουελ (Μπαρτσελόνα) 3.08 εκάτ. Ιανουάριος
Μίλαν Μπίσεβατς (Βαλενσιέν) 2.8 εκάτ. Καλοκαίρι
Ντιέγκο Λουγκάνο (Φενέρ) 2.64 εκάτ. Καλοκαίρι
Τιάγκο Μότα 10.12 εκάτ. Ιανουάριος
Κέβιν Γκαμέιρο (Λοριάν) 9.68 εκάτ. Καλοκαίρι

Και η Μάλαγα στο κλαμπ των Αράβων!
Με την πεντάρα της επί της Σαραγόσα, μπήκε έστω και προσωρινά στην τετράδα και έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα της Ανδαλουσίας έχει φτιάξει ένα πολύ καλό σύνολο, για το οποίο χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Σεΐχης Αλ Τανί αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος πέρυσι οδήγησε την ομάδα στην 11η θέση, βγάζοντας από τα... μπλεξίματα με τον υποβιβασμό και στην φετινή χρονιά έχει ξοδέψει για μεταγραφές ούτε λίγο ούτε πολύ, 51.040.000 λίρες! Ο Σάντι Καθόρλα, τον οποίο ο Πελεγκρίνι γνώριζε καλά από την κοινή θητεία τους στη Βιγιαρεάλ αποτέλεσε τον παίκτη για τον οποία χρειάστηκαν και τα περισσότερα χρήματα. Φαν Νίστελροϊ και Καμενί μπορεί να αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι, αλλά φυσικά τα χρήματα για τα συμβόλαιά τους και τα μπόνους υπογραφής, μόνο αμελητέα δεν είναι. Συνολικά, οι καθαρές δαπάνες της μόνο για την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο φτάνουν στα 58 εκατομμύρια ευρώ και ήταν οι πέμπτες μεγαλύτερες, μετά από Παρί, Γιουβέντους, Σίτι και Τσέλσι.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΣΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Nάτσο Μονρεάλ (Οσασούνα)
5.2 εκάτ. Καλοκαίρι
Ίσκο (Βαλένθια) 5.2 εκάτ. Καλοκαίρι
Ντιέγο Μπουονανότε (Ρίβερ) 4 εκάτ. Καλοκαίρι
Χοακίν (Βαλένθια) 3.7 εκάτ. Καλοκαίρι
Σέρχιο Σάντσες (Σεβίλλη) 2.4 εκάτ. Καλοκαίρι
Γιόρις Ματάισεν (Αμβούργο) 2.2 εκάτ. Καλοκαίρι
Σάντι Καθόρλα (Βιγιαρεάλ) 18.4 εκάτ. Καλοκαίρι
Ζερεμί Τουλαλάν (Λιόν) 9.6 εκάτ. Καλοκαίρι

Οι Ισπανοί, η Ανζί και η Γιουνάιτεντ
Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έμειναν... πιστές στις δαπάνες, αλλά αυτή τη φορά δεν τίναξαν την μπάνκα στον αέρα! Φάμπρεγας και Αλέξις Σάντσες κόστισαν 52.8 εκάτ. λίρες στους Καταλανούς, ενώ η Ρεάλ ξόδεψε 48.5 εκατομμύρια, με το μεγαλύτερο μερίδιο να πηγαίνει για την απόκτηση του Φάμπιο Κοεντράο. Παρόλα αυτά, οι ομάδες τους χτίζονται εδώ και χρόνια πάνω σε σταθερά από τη μία και... ακριβά από την άλλη θεμέλια, με αποτέλεσμα να πρωταγωνιστούν ξανά. Η Ανζί από την άλλη προξένησε εντύπωση σε όλη την Ευρώπη με τις μεταγραφές των Ετό, Ζιρκόφ και Ντζούτζακ και... σταδιακά ανεβαίνει, έχοντας πλησιάσει στους πέντε βαθμούς την τέταρτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα 70 εκατομμύρια που έχει ξοδέψει για μεταγραφές πρόσθεσε και τον Γκους Χίντινκ, ο οποίος αναλαμβάνει να χτίσει την νέα... αυτοκρατορία που σχεδιάζει να φτιάξει ο Κερίμοφ. Η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να επενδύσει στον... άσο, καθώς και σε δύο άκρως εξελίξιμους παίκτες. Ντε Χέα, Φιλ Τζόουνς και Άσλεϊ Γιανγκ αποκτήθηκαν έναντι 50 εκατομμυρίων, ποσό που δεν βρίσκεται στα μεγαλύτερα της Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του Φέργκιουσον δείχνει ωστόσο η μόνο που μπορεί να... πάρει το Πρωτάθλημα από τη Σίτι!

Οι... αποτυχίες
Φυσικά, υπάρχουν και τα παραδείγματα που δείχνουν ότι αν τα χρήματα δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου εκτόξευσαν στα 90 εκατομμύρια λίρες τα ποσά που δαπανήθηκαν φέτος για την Τσέλσι, η οποία ωστόσο προβληματίζει με την εικόνα της και ο Αντρέ Βίλας Μπόας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μία από τα ίδια και η Ρόμα, η οποία πασχίζει να μπει στην τετράδα. Λαμέλα, Οσβάλντο και Μπόγιαν αποτελούν μερικές από τις ακριβότερες μεταγραφές της, ενώ «ανοίχτηκε» πολύ και με δανεικούς. Συνολικά, σπατάλησε μαζί με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου 73.4 εκατομμύρια, αλλά στη βαθμολογία βρίσκεται πίσω από την... ταπεινή συμπολίτισσα της Λάτσιο των 24.4 εκατομμυρίων για μεταγραφές! Μέσα σε αυτές και ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος τον χειμώνα πωλήθηκε. Η Ατλέτικο Μαδρίτης από την άλλη επένδυσε τα χρήματα που πήρε από τις πωλήσεις του Αγουέρο, του Φορλάν και του Ντε Χέα, αλλά βρίσκεται στην όγδοη θέση της Πριμέρα. Συνολικά, ξόδεψε 61 εκατομμύρια, περισσότερα δηλαδή από Ρεάλ και Μπάρτσα! Μικρότερο, αλλά καθόλα σεβαστό το ποσό των 57.4 εκατομμυρίων που ξόδεψε η Λίβερπουλ, με Ντάουνινγκ και Χέντερσον να κοστίζουν μαζί 36 εκατομμύρια! Οι Ρεντς, παρά το ότι είναι μέσα στα δύο Κύπελλα, είναι έβδομοι στο Πρωτάθλημα...

*Οι αριθμοί βασίζονται στο transfermarkt και τα ποσά είναι σε λίρες Αγγλίας


πηγή  :  gazzetta.gr