Φιλική Ιστοσελίδα

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

I love «Boxing Day»!

Posted by Betman on 12:00

Όταν η παράδοση συναντάει το marketing και αυτά τα δύο μαζί το ποδόσφαιρο, τότε ο εξάγεται ένας ακόμα… συνδυασμός του μαγικού κόσμου της Premier League!
Ή αλλιώς η αγαπημένη μέρα των Άγγλων (και όχι μόνο) ποδοσφαιρόφιλων. Η Boxing Day.


Ένα έθιμο που «κρατάει» στην Αγγλία, την Ιρλανδία και σε άλλες χώρες της κοινοπολιτείας των Εθνών, παλαιότερα γνωστής ως βρετανικής κοινοπολιτείας.
Η κοινοπολιτεία ήταν μία εθελοντική – ελεύθερη ένωση που αποτελούταν από 54 ανεξάρτητα έθνη, τα οποία ήταν πρώην αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας και είχαν ως κοινή γλώσσα εργασίας τ' αγγλικά και απευθυνόταν κυρίως σε έθνη που είχαν κατά κύριο λόγο χριστιανικό πληθυσμό.
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται ακόμα σε αρκετές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Γροιλανδία και η Νέα Ζηλανδία.
Η ονομασία της ημέρας ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και την Βικτοριανή περίοδο στην Αγγλία. Τότε οι πλούσιοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν χριστουγεννιάτικα δώρα σε ανθρώπους και οικογένειες από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, μία μέρα ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου.
Τα δώρα αυτά μέχρι ν' ανοιχτούν αποθηκεύονταν στο Christmas Box (κουτί των Χριστουγέννων), το οποίο άνοιγε στις μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα.
Ακόμα την εποχή των εξερευνήσεων, όταν τα πλοία σάλπαραν προκειμένου να κάνουν ανακαλύψεις νέων χωρών, οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν ένα χριστουγεννιάτικο κουτί για καλή τύχη. Ο λόγος για ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή έριχναν μέσα χρήματα.
Το δοχείο αυτό φυλασσόταν στο κατάστρωμα όσο διαρκούσε το ταξίδι. Εφόσον το ταξίδι ολοκληρωνόταν τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα που αναλάμβανε να μοιράσει το ποσό στους φτωχούς!
Τέλος η 26η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί στην Αγγλία την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων που σε εμάς ξεκινάει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.


Η Boxing Day στην Premier League

Στην ουσία το έθιμο προστάζει τους πιστούς να λειτουργούν με το πνεύμα της εποχής, δηλαδή με μεγαλοκαρδία.
Έτσι και οι ιθύνοντες της Premier League φροντίζουν να κάνουν το… δικό τους δώρο σε όλους του ποδοσφαιρόφιλους, βάζοντας μία αγωνιστική του πρωταθλήματος ανήμερα του Αγίου Στεφάνου (26 Δεκεμβρίου).
Τις ημέρες εκείνες όλα τα πρωταθλήματα «κόβουν» ελέω χριστουγεννιάτικων διακοπών. Έτσι και το αγγλικό. Όμως εκείνη την μέρα μπαίνει μία αγωνιστική προκειμένου το φίλαθλο κοινό να εκμεταλλευτεί την αργία και να πάει στο γήπεδο να παρακολουθήσει μία αναμέτρηση του πρωταθλήματος ή να το δει μέσω τηλεόρασης. Έτσι και το κοινό ικανοποιεί τις ορέξεις του και οι σύλλογοι γεμίζουν τα ταμεία τους, από τον τζίρο που κάνουν από τις πωλήσεις των εισιτηρίων.
Πιο παλιά συνηθιζόταν να παίζουν μεταξύ τους ομάδες από την ίδια πόλη προκειμένου ν' αποφεύγονται οι μετακινήσεις. Αν η αργία πέφτει Σάββατο ή Κυριακή το έθιμο συνεχίζεται κανονικά με τη αγωνιστική να μετατίθεται για την επόμενη Δευτέρα. Φέτος όλες οι αναμετρήσεις θα γίνουν Δευτέρα 26 του μηνός εκτός από δύο που θα γίνουν μία μέρα μετά.
 

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής!

Βέβαια ακόμα και στην Premier League, εκεί ο προγραμματισμός είναι… εικόνισμα υπάρχουν και τ' απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.
Πιο συγκεκριμένα η Άρσεναλ λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του μετρό στο Λονδίνο μετέβαλε κατά μία μέρα τον αγώνα της με τους Γουλβς, αφού οι φίλοι των ομάδων στο Νησί είναι συνηθισμένοι να μεταβαίνουν στο γήπεδο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αυτή η απεργία ίσως να προκαλούσε πρόβλημα.

Κάτι που δεν θα κάνει Τσέλσι, καθώς το παιχνίδι με την Φούλαμ θα διεξαχθεί κανονικά την ημέρα της Boxing Day!

Το πρόγραμμα της φετινής Boxing Day:
Τσέλσι – Φούλαμ (15.00)
Μπόλτον – Νιούκαστλ (17.00)
Λίβερπουλ – Μπλάκμπερν (17.00)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Γουίγκαν (17.00)
Σάντερλαντ – Έβερτον (17.00)
Γουέστ Μπρόμιτς – Μάντσεστερ Σίτι (17.00)
Στόουκ Σίτι – Άστον Βίλα (21.45)
Άρσεναλ – Γουλβς (17.00, 27/12)
Σουόνσι – ΚΠΡ (19.00, 27/12)
Νόριτς – Τότεναμ (21.30, 27/12)


πηγή : sentragoal.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες