Φιλική Ιστοσελίδα

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

VIDEO: Τελικά τι συνέβη στη Sepang;

Posted by Betman on 13:54


Τα ακριβή αίτια της πτώσης από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος του Marco Simoncelli στην πίστα της Sepang, δεν έχουν διευκρινισθεί.

«Ήταν αναπόφευκτο»


Τα ακριβή αίτια της πτώσης από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος του Marco Simoncelli στην πίστα της Sepang, δεν έχουν διευκρινισθεί.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας των MotoGP και Παγκόσμιος Πρωταθλητής των 500cc το 1982, Franco Uncini, μίλησε για το τραγικό συμβάν λέγοντας πως στην περίπτωση του ατυχήματος του Simoncelli δεν μπορούσε να είχε γίνει κάτι περισσότερο όσον αφορά την ασφάλεια.

«Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά για την ασφάλεια και είμαστε ικανοποιημένοι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα: όταν συμβαίνει δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπήρχε άφθονη ασφάλεια εκεί, η πίστα είναι τέλεια όσον αφορά την ασφάλεια όσον αφορά τις δικές μας απαιτήσεις. Ήταν ένα ατύχημα όπως πολλά άλλα, με μοναδικό πρόβλημα το ότι η μοτοσυκλέτα ήταν κοντά σε μια άλλη, έτσι δύο αναβάτες χτύπησαν το Marco στο κεφάλι και τον αυχένα. Αυτό έκανε το ατύχημα τόσο δραματικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ο οποίος στο Assen τo 1983 είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι από τη μοτοσυκλέτα του Wayne Gardner, είχε πέσει σε κώμα, αλλά τελικά κατάφερε να αναρρώσει.

Ανάλογη άποψη έχει και ο θρυλικός Giacomo Agostini, με τα 15 Παγκόσμια Πρωταθλήματα: «Δυστυχώς, στο ατύχημα, δεν υπάρχει κάποιος να κατηγορήσεις. Ήταν ένα ατύχημα σαν πολλά άλλα. Δυστυχώς αυτό ήταν θανατηφόρο. Ήταν μοιραίο επίσης, επειδή η μοτοσυκλέτα δεν έπεσε, αλλά ο αναβάτης έπεσε. Μαζί ακολούθησαν μια πορεία η οποία αντί να ήταν εκτός πίστας, ήταν εντός πίστας. Δυστυχώς οι άλλοι ακολουθούσαν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ασφάλεια και προστασία διότι σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε αρκετή».

Ήταν ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας, ήταν γραφτό. Υπήρχαν τόσες πολλές συμπτώσεις που συνέβησαν μέσα σε λίγες στιγμές που απλά επιβεβαιώνουν ότι ήταν κάτι αναπόφευκτο.

Για παράδειγμα, κατά την πτώση, η μοτοσυκλέτα δεν βγήκε εκτός πίστας στο χώρο διαφυγής, αλλά κατά περίεργο τρόπο άρχισε να συγκλίνει προς την εσωτερική πλευρά της διαδρομής, με τον SuperSic κρεμασμένο πάνω της.

Ο Bautista και ο Hayden πρόλαβαν να τον αποφύγουν, κάτι που δεν συνέβη με τους Edwards - Rossi που είδαν ξαφνικά την λευκή RC212V με τον Simoncelli να κρέμεται από πάνω της, να μπαίνει στην τροχιά τους. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, σφοδρή, με τις συνέπειες αυτής να είναι τραγικές...

«Προσοχή στο traction control»

Ο Simoncelli είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει την πιο σκληρή γόμα της Bridgestone στον πίσω τροχό, η οποία πιθανότατα δεν είχε προλάβει να ζεσταθεί μέσα σε 1,5 γύρο.

Ωστόσο, κατά την άποψη του τεχνικού διευθυντή της Aprilia Racing, Gigi Dall'Igna το μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει στα ηλεκτρονικά και συγκεκριμένα στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

«Θα πρέπει να μελετηθεί η τηλεμετρία της μοτοσυκλέτας του Marco για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Πιστεύω όμως ότι το βάρος πρέπει να πέσει πάνω στο traction control. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός με τον οποίο συνεργάστηκε στο παρελθόν ο Simoncelli, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου των 250cc το 2008.

«Τα ελαστικά ευθύνονται»

Από την πλευρά του Giacomo Agostini πιστεύει πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν τα ελαστικά και ο τρόπος που αυτά λειτουργούν και αποδίδουν.

«Σίγουρα τα ελαστικά έχουν ευθύνη, κατά μια έννοια είναι τα πιο σημαντικά στη μοτοσυκλέτα. Στις μέρες μας, όλοι οι αναβάτες απαιτούν τα ελαστικά να κρατάνε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο γύρο, χωρίς απώλεια απόδοσης. Οι κατασκευαστές φτιάχνουν τα ελαστικά που θέλουν εκείνοι. Είναι λίγο πιο σκληρά και πιο δύσκολα στο χειρισμό. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι όταν γλιστρήσουν πέφτεις χωρίς καμία προειδοποίηση. Ίσως να είχε νόημα να άλλαζαν τα ελαστικά, από τα μέσα του αγώνα και έπειτα να φθείρονται. Ο αναβάτης τότε θα οδηγούσε πιο προσεκτικά. Έτσι ήταν στις μέρες μου, όταν άρχιζαν να φθείρονται από τα μέσα του αγώνα και έπειτα έπρεπε να οδηγείς με περισσότερο ντριφτ και να είσαι πιο προσεκτικός», δήλωσε ο Agostini που αναφέρθηκε και στο θέμα των ηλεκτρονικών συστημάτων: «Νομίζω ότι τα ηλεκτρονικά δεν έπαιξαν ρόλο. Προσωπικά, όπως και άλλοι αναβάτες, δεν μου αρέσουν τα ηλεκτρονικά πολύ. Προτιμώ να μην είναι πολλά. Προτιμώ τη μοτοσυκλέτα να την ελέγχει ο αναβάτης και όχι τα ηλεκτρονικά να ελέγχουν τον καρπό σου».

πηγή www.wmotors.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site

 
  • CONTRA.gr

    SPORT 24.gr

  • NEWS 24|7

    newsbeast.gr - Κεντρική Ροή

  • Hitstat

    Kill Spam!

  • Συνολικές προβολές σελίδας

    Επισκέπτες

    Αναγνώστες